Mesajul trimis de medicii italieni se adresează în special unităților de terapie intensivă și managerilor spitalelor, dar și autorităților din domeniul sănătății din întreaga lume.
”În acest moment, credem că este important să împărtășim primele impresii și ce am învățat în primele zece zile ale epidemiei de COVID-19.Am văzut un mare număr de internări la terapie intensivă, aproape toate din cauza insuficienței respiratorii hipoxice, care a necesitat ventilație mecanică. Creșterea (numărului de internări) poate fi importantă, iar măsurile de izolare tebuie să fie instituite pentru încetinirea transmiterii virusului. Vedem o proporție semnificativă de cazuri pozitive internate în unitățile noastre de terapie intensivă, în jur de 10% din toți pacienții pozitivi.
Vrem să transmitem un mesaj ferm: Fiți pregătiți!
De asemenea, vrem să împărtășim câteva sfaturi cheie din experiența noastră”, spune mesajul, semnat de profesorul Maurizio Cecconi, președinte al Societății Europene de Medicină pentru Terapie Intensivă, Universitatea Milano, profesorul Antonio Pesenti și profesorul Giacomo Grasselli, de la Universitatea din Milano.
Cele 10 sfaturi ale medicilor italieni:
- Pregătiți-vă acum, împreună cu rețelele de unități de terapie intensivă, pentru a stabili planul de contingență în eventualitatea izbucnirii unei epidemii
- Coordonați-vă cu conducerea spitalului și cu alți specialiști din sănătate pentru a pregăti răspunsul la epidemie.
- Asigurați-vă că managementul spitalului și departamentul de achiziții au instituit un protocol pentru a stabili ce echipamente de protecție personală vor cumpăra.
- Asigurați-vă că personalul este instruit în privința procedurilor de îmbrăcare și dezbrăcare a echipamentului de protecție.
- Folosiți educația, instruirea și simulările cât mai mult posibil.
- Identificați spitalele care pot prelua într-un mod sigur primii pacienți.
- Creșteți capacitatea totală a unităților de terapie intensivă.
- Fiți gata să pregătiți zone pentru unitățile de terapie intensivă, unde să fie plasați pacienții cu COVID-19, în toate spitalele, dacă este necesar.
- Instituiți un protocol pentru triaj pentru a identifica cazurile suspecte, testațile și direcționați-le către unitatea corespunzătoate.
- Asigurați-vă că ați stabilit niște scopuri clare pentru îngrijire cu pacienții și familiile lor.
„Nu sunt suficiente aparate de ventilație și nici personal medical”
Zilele trecute, un medic de terapie intensivă din Italia a tras un semnal de alarmă cu privire la capacitatea sistemului sanitar din nordul țării, unul dintre cele mai bune din lume, de a face față epidemiei.
„Nu mai sunt locuri la terapie intensivă, nu sunt destule aparate de ventilație artificială! E un număr limitat de paturi și oamenii care au nevoie de reanimare sunt mai mulți! Singurul lucru care se poate face când nu sunt suficiente locuri la reanimare este de opri blocul operatoriu. Adică cine trebuia să fie operat nu va mai fi operat!”.
”Nu sunt suficiente aparate de ventilație și nici personal medical. Dacă voi continuați să mergeți la bar, în discoteci, dacă vă continuați viața obișnuită, creșteți numărul de îmbolnăviri. Până acum au vorbit epidemiologii, acum vă vorbesc medicii de la reanimare. Dacă va crește numărul pneumoniilor care au nevoie de reanimare, noi nu vom mai ști unde să le punem. E clar?”, a spus Barbara Balanzoni, medic anestezist.