“Nu am reușit să protejăm cele mai vulnerabile persoane, în ciuda celor mai bune intenții ale noastre”, a recunoscut, săptămâna trecută, însuși premierul Stefan Löfven.
Materialele de protecție sanitară, furnizate prea târziu, îngrijitori bolnavi la serviciu
Suedia a interzis vizitele la căminele de bătrâni pe 31 martie, dar această decizie nu a fost suficientă, scrie BBC.
Ca în multe alte țări europene, personalul medical s-a plâns că echipamentele de protecție sanitară au sosit prea târziu și că este posibil ca unii angajați să fi fost la serviciu la începutul crizei coronavirusului, în ciuda simptomelor COVID-19.
Autoritățile regionale de asistență medicală critică, de asemenea, protocoalele care au descurajat personalul de îngrijire din centre să trimită rezidenții bolnavi de COVID-19 la spital și nu le-au permis să efectueze proceduri medicale fără aprobarea Direcțiilor Regionale de Sănătate Publică.
Mikael Fjällid, consultant privat în terapie intensivă, confirmă: “Am fi putut salva mai multe vieți, dacă pacienții ar fi putut să acceseze tratament la spitale sau dacă asistenților de îngrijire li s-ar fi acordat responsabilități sporite pentru a executa proceduri medicale. Așa, au trebuit să aștepte echipele de medici specializate în intervenția COVID-19 sau paramedicii”.
Imposibilitatea de a trimite la spitale rezidenții cu simptome de coronavirus
“Ne-au spus că nu ar trebui să trimitem pe nimeni la spital, chiar dacă erau beneficiari care aveau 65 de ani și mulți ani de trăit”, a confirmat Latifa Löfvenberg, o asistentă care a lucrat în mai multe aziluri în zona Gävle, la nord de Stockholm, la începutul pandemiei.
Asistenta descrie un tabloul înfricoșător: “Unii bătrâni pot rămâne mulți ani alături de cei dragi, dar nu au această șansă fiindcă nu ajung niciodată la spital”.
Se sufocă până la moarte. Este multă panică și este foarte greu să stai să te uiți.
Latifa Löfvenberg:
Între timp, Löfvenberg s-a mutat într-un spital pentru pacienți infectați cu COVID-19 din capitala Suediei și poate face comparații: “Nu avem mulți oameni în vârstă aici. Sunt multe persoane născute între anii 70-90”.
Conform Direcției de Sănătate din Gävleborg, “nevoile individuale ale pacienților sunt întotdeauna pe primul loc, iar asistenții medicali pot apela medicii pentru a face evaluări cu privire la nevoia de îngrijiri spitalicești”. Același protocol “nu le dă dreptul asistenților de a administra oxigen în timpul îngrijirii paliative, deoarece necesită pregătire de specialitate”.
Teama de supraaglomerare la ATI
Mikael Fjällid crede că oficialii din sănătate au fost reticenți în privința spitalizării persoanelor în vârstă deoarece se temeau de supraaglomerarea unităților medicale la nivel de Terapie Intensivă și de consumarea resurselor, lucru care ar duce la imposibilitatea de a face față unei potențiale explozii de noi cazuri.
Într-un răspuns pentru BBC, Christoffer Bernsköld, purtător de cuvânt al autorității medicale pentru regiunea Stockholm, afirmă că există suficiente resurse și vorbește chiar de un spital nou, destinat și persoanelor în vârstă, “dovadă că nu sunt retrase de la tratament din cauza lipsei de paturi”.
Guvernul suedez a anunțat suplimentarea bugetului pentru Sănătate cu 2,2 miliarde de euro pentru formarea medicală a angajaților din căminele de bătrâni.
O comisie națională va analiza gestionarea medicală a crizei coronavirusului, dar “acum nu e momentul”
Premierul Löfven a declarat că nu e momentul potrivit pentru a reflecta asupra “eșecurilor potențiale”, dar o comisie națională va analiza modul în care lucrurile au fost gestionate în sistemul medical la nivel local, regional și național imediat ce se va termina faza “acută” a crizei coronavirusului.
Pentru Lili Perspolisi, orice analiză e tardivă. Tatăl ei, Reza Sedghi, nu a fost văzut de nici un medic în ziua în care a murit din cauza coronavirusului, la un cămin de bătrâni din Stockholm.
“Tata a murit singur, fără nici un ajutor. Nu e drept”
O asistentă i-a spus că i-a administrat doar morfină în ultimele ore de viață. Bătrânului nu i s-a administrat oxigen și nici personalul azilului nu a sunat la o ambulanță.
Nu a fost nimeni acolo și a murit singur. Nu e drept!
Lili Perspolisi:
Lili Perspolisi și-a îngropat tatăl săptămâna trecută.
În faţa pandemiei, Suedia a avut o abordare diferită față de vecinii săi europeni. A menținut deschise şcolile, cafenelele şi restaurantele și i-a îndemnat pe oameni să respecte doar măsurile de distanțare socială.
Nivel fără precedent al deceselor din 1993 încoace
Astfel, numărul deceselor înregistrate în Suedia în aprilie a atins un nivel fără precedent din 1993 încoace, din cauza epidemiei COVID-19, arată date publicate luni de Institutul Naţional suedez de Statistică, relatează Reuters.
Luna trecută, numărul total al deceselor a crescut la 10.458 – cel mai mare din decembrie 1993, când s-au înregistrat 11.057 de morţi.
Potrivit institutului, creşterea mortalităţii în 1993 a fost cauzată de o epidemie de gripă sezonieră.
Conform raporturilor autorităților sanitare, 30.377 de suedezi s-au infectat cu coronavirus. 4.971 de bolnavi s-au recuperat. Sunt active 21.708 cazuri, iar 287 de pacienți sunt la Terapie Intensivă.