În Tăşnad, Satu Mare, oraş turistic, peste zece la sută din populaţie locuieşte în condiţii mizere într-un cartier care până acum doi ani nici nu exista în acte. Cum se descurcă aceşti oameni în timpul stării de urgenţă puteți afla din reportajul de mai jos, la care a contribuit cu poze şi cu videoclipuri un tânăr care a avut un “plan de succes” şi a plecat acum mulţi ani din comunitatea de romi.
“Ai furat un cal?”, l-au întrebat prietenii pe Tomi, când acesta a postat pe Facebook imagini de la o paradă ecvestră, pe străzile de lângă Piccadilly Circus. Dacă întrebarea era pusă de un român, ar fi fost răutăcioasă. Aşa, pusă de un rom altui rom, e doar o glumă. Iar romilor din Tăşnad le place să se ia peste picior unul pe altul.
De când avea 15 ani, Tomi Danko a plecat din Tăşnad, să-şi caute un rost în lume. A muncit în Slovacia, în Germania, în Olanda. Din 2008, trăieşte în Anglia. Lucrează la un hotel londonez, e şef al tehnicienilor, “nu doar simplu tehnician”.
În februarie, tânărul
de 34 de ani şi-a lăsat în Londra soţia şi fetiţa şi a venit de urgenţă în
oraşul natal. “Bunica mea e
bolnavă de cancer şi trebuia să rezolv nişte treburi”, explică Tomi. Între
timp, s-au închis graniţele, pandemia s-a întins în Europa, iar “eu aicea am rămas”.
Fără asfalt şi fără curent
Aşa umblat prin lume, cum e, Tomi ştie în fiecare clipă de
unde a pornit. Ascultă Joe Cocker, Armin Van Buuren, Maroon 5, dar şi pe
prietenii lui muzicanţi din Tăşnad. L-a şi filmat pe unul dintre ei zdrăngănind
la chitară “Cântecul de Corona”. O altă glumă de-a lor, că prea multă frică
strică la viaţa omului.
Ca de fiecare dată când vine acasă, Tomi măsoară din ochi drumurile din cartierul lui, Petru Maior. “Dacă vă vine să credeţi, în 20 de ani, n-au asfaltat nici o stradă de aici. Au pus numai pietriş. Curentul electric… N-avem un stâlp”.
Petru Maior e zona din Tăşnad unde locuiesc romii. Sunt
peste 10 la sută din populaţia oraşului. 50 la sută sunt români, în jur de 40
la sută, maghiari. “Virusul nu face diferenţa, ne loveşte pe toţi”, observă
Tomi.
De când România a intrat în stare de urgenţă, în cartierul
romilor din Tăşnad n-a călcat picior de funcţionar de la primărie. “N-a venit
nimeni să le explice oamenilor de ce să stea în case. Primarul postează pe
Facebook anunţurile”.
Doi asistenţi sociali
la mia de cazuri
Tomi nu-şi aminteşte să fi văzut asistent social venind în vizită prin cartierul romilor, nici acum, nici înainte. “Am întrebat odată la primărie şi mi-au spus că sunt prea puţini şi nu merg pe teren”.
Într-adevăr, doar doi angajaţi are compartimentul de asistenţă socială din Primăria Tăşnad. Doi angajaţi dintr-un total de 88. Unul calculează ajutoarele sociale, celălalt pune ştampila.
Poliţiştii locali însă dau ture destul de des prin cartierul Petru Maior. “Sunt mulţi oameni foarte săraci aici. Iar acum, că stau în case, nu pot merge să caute de lucru, nu au ce mânca. Sunt vreo 30 de familii cu copii care n-au ce pune pe masă. Iar poliţia stă după colt, să le dea amenzi”, spune Tomi.
„Sunt unul singur…”
Tânărul a făcut chetă printre prieteni, a strâns vreo sută de euro, s-a dus cu maşina la supermarket, în centrul oraşului. A cumpărat pâine, conserve, salam, ulei, cartofi, orez. A împărţit totul în porţii, puse în pungi. Le-a dus la familile în nevoie. “Au venit să le ia, ca la război”.
Bonul de la cumpărături l-a postat pe Facebook, să vadă cei care au donat. A dat un interviu într-un ziar din Satu Mare, a insistat să-i fie publicat numărul de telefon, poate mai primeşte ajutor.
“Eu sunt unul singur… Şi ce-i aicea… ”. Tomi a mai strâns o sută de euro, a ieşit iar la cumpărături: pâine, făină, cutii de pateu. “M-au oprit şi cei de la Poliţia Rutieră, și cei de la Poliţia Locală, şi de la Jandarmerie. Le-am explicat pentru ce ies din casă. Mi-au spus că nu am motiv. Că nu am asociaţie pe numele meu şi nu se justifică să umblu pe străzi”.
A scăpat fără amendă, dar a rămas cu frica. Şi cu gustul rău: “În loc să-i ajute pe oameni, le dau batjocură! Batjocură de dimineaţa până seara!”.
Aviz voluntarilor “sporadici
şi izolaţi”
Pentru ca Tomi să priceapă bine mesajul, primarul din Tăşnad, Grieb Csaba Francisc, a postat pe Facebook încă un anunţ. “Ţinând cont de punctul 8 din modelul Declaraţiei pe proprie răspundere care prevede la motivul deplasării «scopuri umanitare sau de voluntariat», vă rugăm să aveți în vedere prevederile art. 5 din Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 1 din aceeași lege”.
Articolul 5 din Legea
voluntariatului spune aşa: “Activitățile de voluntariat izolate, sporadic prestate, în afara
raporturilor cu persoanele juridice prevăzute la art. 1, din rațiuni familiale, de prietenie sau de bună vecinătate nu fac
obiectul prezentei legi”.
Dar asta nu înseamnă că nu sunt activităţi de voluntariat.
Conform interpretării date de Primăria Tăşnad, pe durata pandemiei, n-am putea face cumpărături pentru vecinii vârstnici dacă nu ne întemeiem un ONG cu acest scop.
Unicul voluntar “sporadic” din Tăşnad este Tomi Danko, bărbatul venit să vadă de bunica lui bolnavă. Săptămâna asta, o organizaţie caritabilă catolică va începe şi ea să împartă pachete cu mâncare şi cu produse de igienă în cartierul romilor.
Primar Tăşnad: “Sunt câţiva deştepţi care vor să profite!”
Primarul Grieb
Csaba Francisc, de la PNL, are meritul că a pus pe roate turismul balnear în
localitate. Tăşnad e o staţiune prosperă, după ani lungi de părăsire.
În pandemie însă, restanţele primăriei, din toate mandatele postdecembriste, ameninţă să se răzbune. Iar cartierul Petru Maior poate deveni un Ţăndărei II, varianta fără vile.
L-am rugat pe
edil să explice ce-a vrut să spună cu anunţul legat de voluntari.
Grieb Csaba: Păi, sunt câţiva deştepţi aici, care
vor să profite. Spun că fac voluntariat, ca să iasă de 50 de ori pe zi din
casă. Nu pot să mă joc cu sănătatea oamenilor. Mai ales într-un astfel de
cartier, unde avem probleme şi cu rujeola. Avem mulţi întorşi din afară, mulţi
în carantină. Ştiţi că anumite persoane din anumite comunităţi, chiar dacă au
apă şi săpun, nu se spală.
Reporter: Bine, dar asta înseamnă că nu putem cumpăra o pâine pentru vecinii vârstnici dacă n-avem ONG.
Grieb Csaba: Nu se recomandă ca o persoană să se autointituleze voluntar şi să profite de asta. Asta am vrut să spun. Să iasă să cumpere un energizant şi să spună că ajută oamenii. Aşa ajungem la situaţia că avem mai mulţi voluntari decât persoane care au nevoie de ajutor.
Reporter: Dumneavoastră, primăria, ce faceţi pentru oamenii din Petru Maior în perioada asta?
Grieb Csaba: Face Caritasul, asociaţia. Cu bani de la primărie. Anul trecut i-am finanţat cu vreo 80.000 de lei, anul ăsta probabil le vom da 100.000 de lei. Am vrut să facem coşul cu pâine, să punem pe stradă coşul cu alimente. Dar n-am primit aprobare de la DSP şi DSV. Aşa că vom da pachete. La început, pachete de igienă. Poate mulţi vor fi nemulţumiţi că nu primesc mâncare. Dar vom da şi mâncare. Acţiunea va dura două luni de zile. Noi nu vrem să ieşim în faţă, să spunem ce-am făcut.
Reporter: O să le asfaltaţi străzile din cartier?
Grieb Csaba: De cum va permite vremea. Şi după aceea putem să le tragem şi curent. Am avut nevoie de doi ani să intabulăm casele, să le punem în ordine, cartierul ăsta nu exista în acte. Era un haos. Foarte puţini şi-au tras canalizare.
Reporter: Costă. Iar ei n-au surse de venit.
Grieb Csaba: Utilităţile costă pentru toată lumea.
Reporter: Cine credeţi că e responsabil pentru că “anumite persoane din anumite comunităţi nu se spală”?
Grieb Csaba: Să ştiţi că eu de patru ani de zile tot încerc să-i educ, dar e ca la şcoală, nu trec toţi clasa, ai şi repetenţi.
La câteva zile după ce Tomi Danko a împărţit pâinile, uleiul şi conservele, Asociaţia Caritas Catolică a dus pachete cu alimente şi produse de igienă în cartierul Petru Maior. Primarul Grieb Csaba ne-a atras atenţia asupra acţiunii celor de la Caritas, precizând: „Nu s-a făcut ca să ne lăudăm”.