Carl Bergstrom, profesor la Universitatea Washington şi specialist în dezinformarea online, a explicat recent pentru AFP că majoritatea actorilor aflaţi la originea acestor ştiri false se folosesc de epidemie pentru „a genera venituri online” prin căutarea de vizualizări, sursă de venituri din publicitate, sau prin vânzarea de produse, notează Agerpres.

Specialistul în dezinformarea online este și profesor de biologie și spune că, pentru cercetările sale, folosește și metode matematice; cercetările sale se concentrează pe mai multe domenii, inclusiv pe comportamentul animalelor.

De asemenea, ieșită de curând din Uniunea Europeană, și Marea Britanie are o poziție referitoare la eventuale știri false și dezinformare.

Mai mult decât atât, guvernul britanic a creat luni o celulă pentru a lupta împotriva dezinformării şi a ştirilor false pe subiectul noului coronavirus, relatează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit Agerpres, care citează un comunicat al Ministerului pentru Domeniul Digital, Cultură, Media şi Sport, noua unitate vizează să obţină o „imagine completă” a amplorii şi impactului dezinformării pentru a răspunde atunci când va fi considerat necesar.

„Această sarcină cuprinde contacte regulate cu reţelele de socializare, care sunt bine plasate pentru a monitoriza interferenţele şi pentru a limita propagarea dezinformării, şi vizează să garanteze că suntem pregătiţi să acţionăm dacă va fi necesar”, a afirmat ministrul Oliver Dowden, citat în comunicatul menționat.

Sursă foto Carl Bergstrom: ctbergstrom.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News