Cadrele medicale care lucrează în Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, județul Neamț, au fost expuse infectării, după contactul cu al treilea român ucis de noul coronavirus. Pacientul se afla deja în stare gravă atunci când a ajuns acolo, transportat în regim de urgență de la Spitalul Județean Piatra Neamț.
Pacientul era deja în stare gravă, când l-am consultat. Radiografia îmi arăta pneumonie bilaterală. În plus suferea de boli comorbide, diabet, hipertensiune arterială și o boală cronică de rinichi. L-am consultat și l-am trimis la Iași, iar toți cei care am intrat în contact cu el- eu, asistenta medicală, asistentul radiolog și brancardierul- am intrat în izolare.
Cristina Iacob-Atănăsoaie, medic:
Întrebată dacă a testat pacientul pentru coronavirus, doctorița Cristina Atănăsoaie a spus că nu. Medicul susține că purta echipament de protecție atunci când l-a consultat pe Vasile Ouatu.
Fratele lui Vasile Ouatu, Nicolae Ouatu, are funcția de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului de TBC Bisericani. Contactat de Libertatea, Nicolae Ouatu, a declarat că nu se afla în spital la acel moment și nu știa amănunte despre decesul fratelui său.
În cursul zilei de miercuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț, a deschis un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”.
Cauza penală a avut ca obiect sesizarea din oficiu a organelor de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț referitor la faptul că, în data 17.03.2020, în jurul orelor 21:00, un bărbat în vârstă de 70 de ani, din municipiul Piatra-Neamț, transportat cu un echipaj de ambulanță la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamţ, Secția de Boli Infecțioase, a refuzat prelevarea probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu noul coronavirus 2019-nCov.
Un comunicat de presă al Parchetului:
Potrivit procurorilor, cercetările au stabilit faptul că la prezentarea la UPU, bărbatului i s-a întocmit chestionarul de evaluare a riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus 2019-nCOV, stabilindu-se că nu se încadrează drept caz suspect.
După evaluarea medicală, pacientul a refuzat internarea și pentru înlăturarea oricăror suspiciuni legate de o eventuală contaminare a cadrelor medicale, a fost sesizată Direcţia de Sănătate Publică Neamt care a instituit măsura de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.
„Prin ordonanța din 19.03.2020 Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ a dispus clasarea cauzei, constatându-se că fapta sesizată nu există”, mai informează comunicatul Parchetului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro