Cu toate acestea, echipamentul-standard de protecție este eficient în a izola personalul medical de virus; chiar și o simplă mască ajută, explică autorii. Distanțarea socială, de asemenea, rămâne o măsură eficientă.
Concluzia este că orice distanță menținută față de ceilalți e mai bună decât nimic. Doi metri sunt mai buni decât un metru; în era coronavirusului, cu cât păstrăm mai mare distanță, cu atât mai bine.
Dr. Robert Glatter de la Spitalul Lenox Hill, New York, pentru Medicalxpress:
Studiul s-a concentrat pe câteva unități sanitare din Wuhan, China, inclusiv o arie de terapie intensivă și o arie de spital utilizată complet pentru cazuri de COVID-19.
Autorii au analizat mostre prelevate de pe obiecte potențial contaminate din aceste două arii și probe de aer din interiorul spitalului și din sistemul de ventilație.
Aproximativ 70% din mostre au fost pozitive pentru coronavirus. Cele recoltate de pe obiecte des atinse, precum clanțe, tastaturi, coșuri de gunoi, au fost predominant pozitive și toate mostrele prelevate de pe podele, inclusiv în zone în care pacienții nu au acces – au fost, de asemenea, pozitive.
Autorii adaugă că unele din particulele de salivă ce se formează când expirăm sau tușim sunt mai grele și cad pe podea, pe când cele mai ușoare pot rămâne în suspensie și pot fi inspirate de alții. Prezența virusului în toate probele recoltate la nivelul solului ar putea fi explicată de acest mecanism. De asemenea, este posibil ca virusul să fie răspândit și de personalul medical, care îl cară pe tălpile pantofilor.
În ultimul rând, aerosolii purtători de virus se concentrează “în apropiere și în aval” de persoanele infectate cu coronavirus, distanța maximă de transmisie observată în acest studiu fiind de 4 metri.
În ciuda prezenței puternice a virusului în aceste zone, autorii notează că nu au fost înregistrate infecții noi în cadrul personalului medical care lucrează în aceste arii din martie, ceea ce arată că echipamentul-standard de protecție este eficient.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.