Mircea Ioan Popa fusese numit director interimar la Institutul Cantacuzino în 2017. Dar, rămas fără post, n-a mai putut fi inclus într-un proiect. Așa că întregul Consiliu de Administrație a votat ca el să primească un post de medic fără concurs. Asta deși era inactiv, conform Colegiului Medicilor! Totul a intrat în atenția Corpului de Control al MApN.
***
Sceneta seamănă izbitor de mult, ca nume implicate și decizii fără acoperire, cu pandemia de coronavirus. Personajele care s-au perindat prin studiourile televiziunilor ori au vorbit despre problema COVID-19 în România apar în 2018 într-o altă poveste: un proiect pentru care unele au angajat din pix, fără concurs, un profesor pe post de medic.
Numele sunt:
– Mircea Ioan Popa, cercetător, care a vorbit în presă despre dezvoltarea unui vaccin românesc anti-COVID, director interimar la Institutul Cantacuzino între 2017-2018 și apoi angajat fără concurs ca medic;
– Adrian Ionel, fostul șef de la Unifarm trimis în judecată, fost șef și la “Cantacuzino” și apoi consilier al lui Popa;
– Alexandru Rafila, membru în CA la “Cantacuzino”, azi una dintre vocile puternice ale medicinei românești în pandemie;
– Generalul Ionel Oprea, medicul militar trimis în focarul de la Suceava, actual coordonator al DSP București, pe atunci invitat la ședințele CA de la “Cantacuzino”;
– Adrian Streinu-Cercel, șef la Institutul “Matei Balș”, implicat în proiectul pentru care Popa a primit un post fără concurs la “Cantacuzino”.
Le luăm pe rând.
Pus șef, consiliat de Ionel
Pe 27 iulie 2017, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 909/27.07.2017, Mircea Ioan Popa a fost numit director general al Institutului Cantacuzino. Erau ultimele două luni înainte ca institutul să fie militarizat, iar Popa a fost pus în frunte ca interimar până la următorul concurs.
Popa era profesor universitar la UMF Carol Davila din București, disciplina Microbiologie II, și își desfășura activitatea într-o sală aflată la “Cantacuzino”. Sala era legătura sa cu institutul.
Din august, în ecuație mai apare un nume cunoscut. E vorba de Adrian Ionel, fost șef la “Cantacuzino” și, recent, director Unifarm, plecat după ce a fost implicat în achizițiile intrate în atenția DNA.
Ionel devine, conform unei decizii din 22 august 2017, noul consilier onorific pe probleme juridice al lui Popa.
Nu e vreo surpriză. Cu un an înainte, pe 5 mai 2016, Ionel, director pe-atunci al institutului, îl pusese pe Popa consilierul său onorific. Un schimb onorific de funcții.
Conform mai multor surse, o bună parte din mișcările din jurul lui Ionel poartă aceeași amprentă puternică: a masoneriei.
Proiect european, 8,5 milioane de lei
La sfârșitul lui martie 2018, după mai puțin de jumătate de an, MApN reușește să se organizeze, iar Popa își pierde funcția de director interimar.
Doar că, între timp, apare la orizont un proiect cu un buget total de 8.500.000 de lei, undeva la 1,8 milioane de euro în acel moment. Proiectul e cunoscut sub mai multe denumiri:
- “Selecția și diseminarea genelor de rezistență la antibiotic de la nivelul stațiilor de epurare a apelor uzate în mediul acvatic și sectorul clinic”
- RADAR sau “Frontiere”.
El deschide lista proiectelor finanțate din 2016 prin UEFISCDI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației şi Cercetării, pe biologie și ecologie.
Există patru parteneri: Ecoind (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială), Politehnica București, Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, adică Adrian Streinu-Cercel, și Institutul Cantacuzino.
Cu funcția pierdută, noul șef al institutului fiind comandantul Daniel Șipoteanu, cu UMF Carol Davila nefiind partener, Popa cere să fie încadrat cu normă întreagă la “Cantacuzino”, pentru a putea fi cooptat în proiect.
Apoi, într-o ședință a Consiliului de Administrație, obiectivul e îndeplinit.
Unanimitate pentru “diverse”
Cine participă la ședința CA din 30 mai 2018?
9 membri ai Consiliului de Administrație, adică 6 militari, doi medici, printre care profesorul Alexandru Rafila, și un inginer. Precum și trei invitați: Mircea Ioan Popa, generalul Ionel Oprea și colonelul doctor Daniel Șipoteanu, comandantul care i-a succedat.
Ultimul este chiar cel care propune, introducând la ordinea de zi subiectul în dreptul punctului “diverse”, “încadrare prin integrare clinică a unui post de medic, cu jumătate de normă, pentru domnul prof. dr. Mircea Ioan Popa”.
Toți cei cu drept de vot sunt de acord, iar Popa primește postul imediat.
AICI DOCUMENTELE AFERENTE CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE
“Membrii Consiliului de Administrație votează și aprobă în unanimitate angajarea unui medic prin integrare clinică, cu jumătate de normă, respectiv dl. prof. Mircea Ioan Popa”.
Doar că povestea nu se oprește aici. Și, intrat în proiectul RADAR, Popa devine și coordonator din partea I.C. Cantacuzino, “deși inițiatorul proiectului, care a participat încă de la redactarea acestuia pentru a aplica în cadrul competiției naționale și care figura ca responsabil coordonator al Institutului Cantacuzino, a fost doamna Irina Codiță, cercetător științific (CS I), membru în echipa de implementare”.
Nu sunt cuvintele ziarului, ci e observația cu care se încheie raportul Corpului de Control al MApN din 2019, realizat tocmai pentru a analiza angajarea lui Mircea Ioan Popa pe postul de medic.
Plin de nereguli în raportul Corpului de Control
Raportul Corpului de Control are 9 pagini și e realizat de o comisie de control formată din colonelul Florin Adrian Obreja (președinte) și patru membri (Iulian Muraru, Florian Șerb, Roxana Paula Stoian și Sorina Cristina Ionescu).
Concret, ei observă mai multe lucruri legate de angajarea lui Popa pe postul de medic:
- CA-ul reunit în mai 2018 nu avea un regulament;
- Cu toate că cererea de încadrare era cu normă întreagă, Popa e încadrat cu jumătate de normă;
- Corpul de Control amendează și varianta inechității și lipsei unui concurs, observând că lipsește “asigurarea unor șanse egale și pentru alte persoane care îndeplineau condițiile cerute (dacă era cazul)”;
- Direcția medicală din institut și conducerea institutului s-au contrazis, primii spunând că I.C. Cantacuzino are statut de unitate sanitară, iar ceilalți, că nu;
- Poate cel mai important aspect: Popa era inactiv conform Colegiului Medicilor, “situație în care acesta nu are drept de liberă practică, neîndeplinind toate condițiile cerute de lege pentru exercitarea profesiei de medic, neputând fi încadrat pe un astfel de post prin încadrare clinică”, se arată în raportul Corpului de Control;
- Popa a trecut de la jumătate de normă la normă întreagă după doar o singură lună, deși art. 29 din anexa 1 a Ordinului MS nr. 869/2015 spune clar că asta se poate face doar după minimum 5 ani!
- Cumulul de funcții observat și anterior, Mircea Ioan Popa fiind și medic, dar și director proiect/responsabil partener.
Concluziile Corpului de Control? “Procedural nu au fost respectate condițiile de angajare în situația dată, în special în ceea ce privește cumulul de funcții. Faptul că există un acord pentru angajarea membrilor echipei de proiect, conform legii, conform propunerii de proiect în cadrul instituției partenere, nu conducea la obligativitatea INCDMMC de a-l încadra pe prof. Mircea Popa în funcția de medic primar pe perioadă nedeterminată”.
Popa nu vorbește, Rafila nu-și amintește
Cum răspunde Mircea Ioan Popa? Inițial, sunat de Libertatea, profesorul n-a dorit să facă niciun comentariu, invocând faptul că la Institutul Cantacuzino nu poate vorbi fără aprobare.
“Noi suntem unitate militară și nu putem să dăm răspunsuri decât dacă se obține o viză de la MApN, de la biroul de presă. Așa este stabilit, nu am decis eu. Dacă facem altfel, încălcăm niște reguli, așa ni s-a transmis de câte ori am primit întrebări”.
Popa n-a mai revenit, iar Libertatea a făcut o solicitare în acest sens către I.C.
Nici Institutul Cantacuzino n-a oferit niciun răspuns până la această dată, deși a primit patru întrebări din partea ziarului.
Ce spune însă Alexandru Rafila, unul dintre membrii Consiliului de Administrație care l-au încadrat ca medic pe profesorul Mircea Ioan Popa?
“Sincer, nu îmi amintesc”, afirmă Rafila, aflat acum primul pe lista PSD București pentru Camera Deputaților.
“Am fost la o singură ședință a CA și am demisionat imediat după”, conchide președintele Societății Române de Microbiologie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro