Verificările vizează Spitalul de Arşi, Spitalul Bagdasar-Arseni, Spitalul Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sfântul Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Gerota, Spital SRI “Agrippa Ionescu” şi Spitalul “Grigore Alexandrescu”, scrie news.ro.
Această acțiune vine la două săptămâni după publicarea raportului privind modul în care s-a intervenit în noaptea incendiului. Potrivit raportului făcut public pe 22 martie, acţiunea de salvare în acest caz dramatic a fost una haotică, dat fiind faptul că mulţi dintre cei implicaţi nu au avut experienţă în cazuri atât de grele. În document se arată faptul că planul roşu de intervenţie nu a fost declanşat imediat, deşi cel puţin unul dintre apelurile primite conţinea elemente care arătau existenţa unei situaţii foarte grave. Planul a fost declanşat la 22.50, adică la 18 minute de la primele apeluri la 112 şi la 7 minute de la momentul informaţiilor primite de le echipajele aflate la locul intervenţiei.
Corpul de control a mai menționat faptul că raportul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureştu conţine date contradictorii atât în ceea ce priveşte numărul pacienţilor din fiecare spital, cât şi în ceea ce priveşte numărul infecţiilor nosocomiale, ceea ce ridică suspiciuni în privinţa controalelor în spitale. De asemenea, au mai fost descoperite o serie de inadvertenţe în privinţa cifrelor care puse la dispoziţie de autorităţile din domeniul sanitar, astfel în decurs de o lună, Ministerul Sănătăţii a pierdut din datele rapoartelor Direcţiei de Sănătate Publică două decese, care iniţial figurau în statistica oficială pusă la dispoziţie de unul dintre spitale.
“În cazul Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, raportul privind activitatea Direcţiei de Sănătate Publică în unităţi sanitare cu paturi care au îngrijit cazurile provenite de la accidentul din clubul Colectiv menţionează înregistrarea unui număr de 7 decese (informaţie de actualitate la data de 03.12.2015). O actualizare din partea Ministerului Sănătăţii redă faptul că la data de 11.01.2016, ora 07.00, la Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri a fost înregistrat un număr de 10 decese. Se impune precizarea că între 3.12.2015 şi 11.01.2016, în conformitate cu actualizarea trimisă, a mai fost înregistrat un singur deces la această unitate. Prin urmare, două decese nu apar în raportul celor de la DSPMB”, se notează în raport.
Raportul a fost contestat de Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a spus că cei care au realizat raportul nu au cerut un punct de vedere din partea instituțiilor care au fost implicate, inclusiv din partea DSU.
Citește și: Raed Arafat contestă raportul Guvernului privind tragedia din Colectiv | Documentul va fi actualizat
În incendiul care a avut loc în clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, 64 de persoane și-au pierdut viața.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro