181 de încercări eșuate la interval de 30 de minute au avut loc pe 7 martie, pe platforma RENV. Contul folosit a fost „monitorizare_minister”, alocat Ministerului Sănătății, de pe un IP din Germania, arată raportul Corpului de Control al premierului, potrivit unei informări făcute de Guvern, astăzi, 9 aprilie.
De asemenea, Corpul de Control a constatat că „un consilier onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese”, pentru că nu are atribuții specifice unui funcționar public.
Este vorba despre Ștefan Voinea, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu, omul care s-a ocupat de transparentizarea datelor despre vaccinare și despre testele COVID.
După ce datele de vaccinare, precum și cele legate de numărul de teste anti-COVID au fost publicate pe platforma guvernamentală, premierul Florin Cîțu a anunțat că se vor face verificări în acest sens.
Ce a constatat Corpul de Control:
- Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.
- În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.
- Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.
- La data de 7.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).
- Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003, deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese.
În RENV sunt publicate date cu caracter personal privind vaccinările anti-COVID.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro