de Theodor Istrate (Vaslui)
Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) au cercetat, pe durata câtorva săptămâni, fiecare caz reclamat de angajații Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui, în baza declarațiilor date de aceștia Corpului de control al lui Raed Arafat, atunci când a fost la Vaslui, dar și a probelor existente în dispeceratul SAJ.

N-a supravegheat un pacient în stare critică

Rezultatele sunt devastatoare pentru Mohamad Awad, în condițiile în care în șase din cele șapte probleme semnalate de colegii medicului într-o scrisoare deschisă, toate petrecute doar în primele patru luni ale acestui an, acuzațiile se confirmă.

Astfel, Corpul de control a constatat, printre altele, că medicul Awad „nu a supravegheat și nu a monitorizat în cabina medicală” un pacient critic pe care-l transfera de la Spitalul din Bârlad la o unitate medicală din Iași.

Mai mult decât atât, în același caz nu și-a finalizat misiunea, conform obligațiilor pe care le avea, făcând schimbul de tură în timpul misiunii de urgență. Acest aspect a condus și la prelungirea transferului interspitalicesc cu aproximativ 45 de minute, „astfel că timpul de transfer pe cale terestră a fost mai lung decât permitea starea pacientului, putând duce la agravarea acesteia sau la instalarea unor complicații ireversibile”, se arată în raportul DSU.

A deviat un traseu de urgență cu 50 de kilometri

O situație similară a fost constatată de Corpul de control într-un alt caz de transfer al unui pacient critic, între spitale din Huși și Iași. Medicul Awad, în calitate de șef de echipaj, a decis devierea transferului prin Vaslui, pe un traseu mai lung cu aproximativ 50 de kilometri, pentru a face schimbul de tură, nefinalizându-și, astfel, misiunea, cum avea obligația legală.

Și în acest caz, s-a constatat că „timpul de transfer a fost mai lung decât permitea starea pacientului, putând duce la agravarea acesteia sau la instalarea unor complicații ireversibile”.

Întârzieri la program și refuzuri de a merge la urgențe

Corpul de control al secretarului de stat Raed Arafat a constatat și alte
abateri disciplinare ale medicului Mohamad Awad, cum ar fi întârzierea la
programul de lucru chiar și cu două ore, ori refuzul de a merge la urgențe
medicale. 

Într-un alt caz sesizat de angajații SAJ, Mohamad Awad a fost reclamat că ar fi refuzat să elibereze un certificat de deces, deși ar fi avut obligația legală. Reprezentanții DSU au constatat că medicul „a completat în fișa de urgență prespitalicească date contradictorii, prin care a motivat refuzul eliberării certificatului constatator de deces, din care rezultă examinarea externă a cadavrului, completarea ritmului cardiac (în acest sens nu a fost identificat extrasul de defibrilator), deși, în secțiunea interpretare EKG, a fost consemnat «nu s-a efectuat», context în care ar fi trebuit motivată neînceperea manevrelor de resuscitare”.

10 abateri disciplinare

În total, Corpul de control al lui Arafat a descoperit nu mai puțin de zece abateri disciplinare ale medicului Mohamad Awad în urma analizei cazurilor reclamate.

În consecință, conducerea DSU a dispus o serie de măsuri, cum ar fi „finalizarea cercetării disciplinare potrivit competențelor Comisiei de disciplină și, după caz, a Consiliului etic cu privire la faptele comise de medicul Mohamad Awad, care constituie abateri disciplinare, în cazurile prezentate în mass-media în data de 15 mai 2019 și comunicarea rezultatelor către Departamentul pentru Situații de Urgență”.

Pe lângă această cercetare disciplinară, medicul Awad va fi amendat cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Doctorului de la SAJ Vaslui i se impută două articole din actul normativ, respectiv „necompletarea sau completarea incorectă a fișei medicale, conform reglementărilor legale în vigoare, de către echipajele de intervenție din cadrul serviciilor publice și private de urgență prespitalicească” și „nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, conform reglementărilor legale în vigoare”.

Reprezentanții DSU nu ne-au precizat numărul de amenzi pe care i le vor aplica lui Mohamad Awad și nici cuantumul acestora.

Tot printre măsurile dispuse de DSU către SAJ Vaslui este și aceea a
reinstruirii personalului operativ care activează în cadrul echipajelor de
intervenție de urgență prespitalicească.

Lider de sindicat SAJ Vaslui: „Niște amenzi sunt mult prea puțin pentru gravitatea faptelor comise”

Sancțiunile date de DSU în cazul lui Mohamad Awad sunt considerate de cei care l-au reclamat pe medic o sancțiunea mult prea mică pentru numeroasele abateri constatate și, mai ales, gravitatea lor.

Salariații au pus în balanță cazul asistentei de la Bacău, care și-a lăsat nesupravegheată pacienta în partea din spate a ambulanței, motiv pentru care i s-a desfăcut contractul de muncă, și cele ale medicului Awad care, așa cum a constatat și Corpul de control a lui Arafat, a procedat identic cu un pacient în stare critică pe care l-a lăsat nesupravegheat aproximativ 50 de kilometri.

„Nu poți să judeci cazuri similare cu unități diferite de măsură. Tocmai pentru că este medic, ar fi trebuit să fie sancțiunea mai dură. De aceea, considerăm că niște amenzi sunt mult prea puțin pentru gravitatea faptelor comise de medicul Awad. Acum așteptăm ca și conducerea SAJ Vaslui să ne prezinte raportul în cadrul Comitetului director, să vedem ce decizii se vor mai lua”, a declarat, pentru Libertatea, liderului Sindicatului SAJ Vaslui, Leonte Condurache.


Citește și:

Revoltă la Ambulanța Vaslui! Sindicatul din care fac parte peste 200 de medici, asistente și șoferi a semnat o scrisoare împotriva doctorului Awad Mohamad și refuză să mai lucreze cu el. „Nu resuscitează pacienții în stop cardio-respirator!”

Urmărește-ne pe Google News