După aproape opt luni de când nu și-a mai atins soțul, Lynda Hartman a putut să-l ia din nou în brațe.

„Chiar aveam nevoie de acest lucru. A însemnat foarte mult pentru mine și a trecut mult, mult timp”, a spus femeia în vârstă de 75 de ani.

Bărbatul ei, Len, în vârstă de 77 de ani, suferă de demență și se află internat într-un centru de îngrijire. A ajuns aici după ce Lynda nu a mai putut să aibă grijă de el. De când pandemia a izbucnit în statul Colorado cei doi abia s-au mai văzut, iar de atins nici măcar nu s-a putut pune problema – nici măcar pentru gesturi simple, precum să-și strângă mâna.

Acum, despărțiți de un plastic foarte subțire, dar rezistent, cei doi vârstnici au avut din nou parte de un moment al lor. Situația nu a fost una ideală, spune Lynda, dar „măcar poți să faci ceva și asta e important”, completează ea.

Căminul din statul american este doar unul dintre cele care au de acum astfel de „corturi pentru îmbrățișări”, realizate de un ONG american, după ce a văzut în Brazilia o structură similară.

„Când am început să planificăm asta și apoi să instalăm cortul, nu eram sigură că acel plastic o să-ți permită să simți îmbrățișarea. Dar în unele cazuri mi-au dat lacrimile, a fost o situație foarte specială pentru familiile noastre”, a spus un reprezentant al centrului.

Cortul i-a oferit lui Gregg șansa de a-și ține din nou mama de mână. Aceasta are 84 de ani, iar în ultima perioadă nu a mai avut parte de îmbrățișările celor dragi.

„Timpul este o marfă prețioasă. Așadar, apreciez orice eforturi depuse pentru a ne permite să avem mai mult contact cu oamenii”, a spus Gregg MacDonald.

Primele corturi au început să apară în Colorado în luna noiembrie, iar de atunci tot mai multe centre au cerut să primească unul.

„Au fost multe, multe lacrimi, dar de fericire, dar și priviri uluite că putem să facem așa ceva”, a spus o membră a ONG-ului care a adus corturile pentru îmbrățișări în statul american.

„Vezi cum li se relaxează corpul și fețele atunci când au parte de contact fizic, ceea ce e o nevoie umană de bază. Iar în aceste centre, ei duc oricum lipsă de astfel de momente, deoarece nu sunt alături de familiile lor”, a completat ea.

Foto: Captură YouTube / CBS

 
 

Urmărește-ne pe Google News