Reamintim că astăzi CCR va anunța dacă va scoate din condul penal infracțiune de abuz în funcție.

Exemple

Franța: există pedeapsa penală care ajunge de la 5 ani și amendă de 500.000 de euro până la 10 ani de închisoare și un milion de euro amendă.

Spania: și în acest stat iberic există condamnarea la închisoare, de la șase luni la doi ani. În plus, condamnatul este obligat să plătească o amendă egală cu beneficiul obținut sau intenționat a fi obținut.

Belgia: închisoare de la șase luni la 5 ani închisoare și o amendă între 100 de euro și 75.000 de euro.

Austria: este reglementată infracțiunea de intervenție prohibită, se consideră inadmisibil ca un funcționar să încerce să intervină în orice mod în probleme care nu sunt legate de atribuțiile sale.

Suedia: în această țară prevenirea abuzului în serviciul public se face prin legi din 1974. Prevederile se aplică mai ales persoanellor care iau decizii privind servicii publice sau care sunt angajați în astfel de servicii.

Prevederi similare mai sunt în Marea Britanie, Germania, Polonia, Ungaria, Lituania, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Slovacia și Slovenia.

Subiecţii  activ al infracţiunii.

În  literatura  de  specialitate se afirmă în mod justificat că, prin noţiunea de subiecţi ai infracţiunii sunt desemnate persoanele implicate în  săvârşirea unei infracţiuni, fie prin comiterea faptei, fie prin suportarea  consecinţelor produse.

Prin urmare, subiecţii infracţiunii sunt: persoana fizică (ori persoana juridică – s.n.)  care nu şi-a respectat obligaţia din cadrul raportului juridic de conformare să vârşind o faptă interzisă, cât şi persoana  fizică sau juridică beneficiară a ocrotirii penale şi care prin să vârşirea infracţiunii a suportat consecinţele acesteia.

Subiectul pasiv al faptei.

Subiectul activ nemijlocit (autor) al infracţiunii  este calificat, respectiv funcţionarul public. Participaţia  este  posibilă sub toate formele (coautorat,  instigare,  complicitate). Coautorul trebuie să aibă calitatea cerută de lege autorului infracțiunii.

În privinţa coautorului apreciem că există coautorat atunci când sunt îndeplinite dispozițile art. 46  alin.   (2),  respectiv când toţi autorii prezintă calitatea  cerută de lege şi contribuie nemijlocit, în mod simultan  sau succesiv la comiterea  faptei. Pentru instigatori şi complici nu este necesară calitatea prevăzută de lege pentru autor.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News