Premierul socialist portughez António Costa a demisionat, marți, după ce poliția a efectuat un raid la reședința sa oficială și l-a arestat pe șeful său de cabinet, în cadrul unei ample anchete anticorupție care îl vizează pe el, personal, și pe alți apropiați.
Autoritățile investighează presupuse fapte de abuz de putere, corupție și trafic de influență în cazul mai multor oficiali, în legătură cu concesionarea unor mine de litiu, în apropierea graniței nordice a Portugaliei cu Spania. Ancheta vizează de asemenea planurile guvernului pentru o uzină de hidrogen verde și un centru de date în orașul Sines, situat pe coasta sudică, scrie Associated Press.
Potrivit Associated Press, un judecător de instrucție a emis mandate de arestare pentru Vítor Escária, șeful de cabinet al lui Costa, pentru primarul din orașul Sines și alte trei persoane, deoarece acestea reprezentau un risc de fugă și pentru a proteja probele, a precizat parchetul într-o declarație.
Parchetul a mai precizat că ministrul Infrastructurii, João Galamba, și șeful agenției de mediu a țării se numără printre persoanele suspecte în anchetă.
Costa, care este de asemenea ținta unei anchete, potrivit procurorilor, a spus că este gata să coopereze cu autoritățile, dar că are conștiința curată.
Dincolo de reședința prim-ministrului, perchezițiile desfășurate marți au inclus sediile Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii, consiliului municipal din orașul Sines, locuințe private și birouri.
Procuratura a declarat că ancheta a stabilit că „suspecții au invocat numele primului ministru” atunci când și-au desfășurat presupusele activități ilicite. Procurorii anunțaseră în luna ianuarie a acestui an ancheta, dar la momentul respectiv nu a nominalizat suspecți.
Canalul de știri SIC Noticias a anunțat că premierul Costa s-a întâlnit marți dimineață cu președintele Marcelo Rebelo de Sousa pentru a oferi explicații. La momentul respectiv, Costa și președintele nu au făcut niciun comentariu, scrie Reuters.
Costa, un socialist, conducea guvernul încă din 2015, iar acesta nu este primul scandal cu care s-a confruntat. La începutul acestui an, președintele a cerut guvernului să își rezolve problemele, după un scandal care a vizat compania aeriană de stat TAP.
În luna mai, partidele de opoziție i-au cerut președintelui să își folosească puterea de a dizolva parlamentul atunci când Costa a decis să îl mențină pe Galamba în funcția de ministru al infrastructurii, ignorându-l pe Rebelo de Sousa, care a spus clar că îl dorea pe ministru afară.
Minele de litiu și proiectele de hidrogen verde din Portugalia fac parte din inițiativa ecologică a Europei, promovată de Uniunea Europeană.
Cu rezervele sale de 60.000 de tone metrice, Portugalia este deja cel mai mare producător de litiu din Europa, deși producătorii se pregătesc abia acum să obțină litiu de calitate superioară, care este utilizat în mașinile electrice și pentru alimentarea aparatelor electronice.
Mai multe companii, atât naționale, cât și internaționale, încearcă să exploateze zăcămintele portugheze.
Frumosul1 • 08.11.2023, 09:13
Acolo au onoare ai noștri nici dacă i prinzi cu furtișaguri nu demisionează