Aproape 20 de mafioți periculoși care au fugit din Italia pentru a se ascunde de dușmani sau procurori au fost depistați în România în ultimul deceniu. Țara noastră a devenit de altfel un fel de filială europeană a Cosa Nostra, așa cum este denumită mafia din peninsulă. Pe plaiurile mioritice, mafioții italieni au inițiat afaceri ilegale prin care spălau bani sau chiar aveau fabrici de falsificat euro, dar și afaceri aparent legale. Mai mult, politicieni cu legături mafiote din Italia au încercat inclusiv să vândă arme în România.

Interese de 3,6 miliarde de euro

Conform unor studii europene, România este statul unde Cosa Nostra are interese de până 3,6 miliarde de euro, fiind după, bineînțeles, Italia și apoi Spania, statul cel mai important pentru mafia din peninsula italică. Este vorba de studiul celor de la Organised Crimes Portfolio (OCP), proiect finanțat de Comisia Europeană. Cercetarea relevă că veniturile generate de crima organizată în UE sunt de cel puțin 110 miliarde euro. Din date reiese că România este o destinație favorită pentru mafioții care urmăresc să spele bani, Cosa Nostra având afaceri de 3,6 miliarde de euro. Chiar dacă în studiu nu se precizează cum s-a ajuns la această sumă, cert este că România a devenit o filială a Mafiei din Italia. În ultimii ani, afaceri dintre cele mai diversificate au fost deținute de membrii ai clanurilor din Italia.

În ce domenii ”s-au băgat”

Agricultură. Una dintre cele mai puțin cunoscute afaceri ale unor personaje dubioase din Italia este cea din jurul organizației Futurum Geie. Asociația a promis în ultimii cinci ani investiții în agricultură și de mediu. Luca Sirugo este președintele asociației, iar partenerul său este italianul Antonio Bandiera (42 de ani). Acesta se recomandă că ar fi proprietarul unei bijuterii în Italia, însă în 2010 a fost implicat într-unul dintre cele mai celebre jafuri din Canada. Atunci, Bandiera ar fi participat la un jaf în care s-au furat bijuterii de peste un million de euro. Poliția din Toronto ne-a transmis că nu ne poate da informații legate de această anchetă, datele având caracter confidențial în acest moemnt. Cert este că Antonio Bandiera a figurat pe lista Poliției din Toronto, la categoria “Most Wanted”.

Mediu. Camorra controlează încă din anul 2005 una dintre afacerile privind monitorizarea aerului. Rețeaua Națională pentru Monitorizarea Calității Aerului este un proiect public de interes național care are ca scop protejarea sănătăţii umane şi a mediului. Investiția care s-a ridicat la aproape zece de milioane de euro în ultimul deceniu a fost atribuit firmei Orion Europe SRL. Din acționariat face parte Sergio Solmi, apropiat al  familia mafiotă Casalesi, afiliată organizației Camorra.

Gunoi. Cazul-școală amintit este cel al gropilor de gunoi de la Glina, din jurul Capitalei, și din Tulcea, ai căror administratori au fost arestați în 2014 pentru că spălau banii mafiei siciliene.

Fabrică de bani. Un alt caz recent care indică activități mafiote italiene pe teritoriul României este cel al fabricii de bani falşi din Oradea. 14 milioane de euro, bani falşi fabricaţi la marginea oraşului urmau să ajungă la organizaţia mafiotă Camorra.

Trafic cu arme. Trei traficanți internaționali de arme, care urmau să vândă armament de infanterie către gherilele columbiene FARC, au fost arestaţi, de agenți americani sub acoperire în urmă cu doi ani. Cei trei traficanți sunt, conform datelor furnizate de oficiali americani, Cristian Vintilă (44 ani),  Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani) și Massimo Romagnoli (43 de ani). Acesta din urmă este un politician italian apropiat clanurilor din Peninsulă.

Vecini de bloc cu Mafia

Printre italienii care au fost depistați în România sunt asasini cu sânge rece care locuiau în blocurile din București sau Pitești sau doar contabili ai Mafiei. Vestul țării, Capitala și județele din jurul Bucureștiului sunt zonele preferate unde se ascund mafioții.

Cei mai răi dintre cei răi

Cataldo Cagnazzo, asasinul devenit piteștean liniștit. Unul dintre cei mai importanți gangsteri din Italia prinși în România a fost Cataldo Cagnazzo. Acesta a fost capturat în Pitești în urmă cu patru ani și extrădat în țara sa de baștină. Cataldo Cagnazzo era numărul doi în cea mai sângeroasă familie interlopă din Peninsula Italică, este vorba de gruparea numită Sacra Corona Unita. Organizaţia criminală acţionează în regiunea Puglia, din sudul Italiei.

Cataldo Cagnazzo

Giuseppe Scuderi, mafiotul de la bloc. Cap al mafiei celebru din Cosa Nostra a fost capturat, în 2012, în Capitală. Se ascundea de patru ani într-un apartament închiriat pe strada Romancierilor.

Vincenzo Cesarano, bătrânelul din Călărași. El a fost arestat în 2014 în Călărași. Era un lider al clanului Camorra și era considerat unul dintre cei mai o sută periculoși infractori italieni.

Angelo Monaco, turistul spre Grecia. Mafiot italian cu 18 condamnări penale în Italia și urmărit pentru săvârșirea a șase infracțiuni, a fost reținut de polițiștii de frontieră doljeni, în timp ce încerca să ajungă ilegal în Grecia în umă cu opt ani. Era acuzat de tribunalul din Catania de „asociere de tip mafiot, fapte cu violență, ultraj și tentativă de omor.

Mario Pascale, asasinul care își îngropa victimele. În 2007, el a fost reţinut la Dumbrăveni, judeţul Sibiu. La data de 5 iulie 1998, ar fi sechestrat-o şi ar fi bătut-o crunt pe Anna Vignola (27 de ani), după care ar fi îngropat-o de vie, pentru că fusese martora unui conflict.

Paolo Romagnoli, contabilul Mafiei. Italianul a fost prins la Bucureşti, în locuinţa unei românce. El era dat în urmărire internaţională, fiind acuzat că spăla banii Mafiei în ţări din Estul Europei.

Despre Cosa Nostra

Cosa Nostra este cea mai importantă organizație mafiotă din Europa și una dintre cele mai importante din lume. Are peste 5.000 de membri, dar numărul celor care îi ajută, denumiți asociați sau afiliați ajunge la 20 000 de persoane.

Originea formațiunii provine din secolul XIX, când i s-au pus bazele, în cel mai mare secret, în estul Siciliei. Deja în 1837 au fost depistați primii funcționari publici corupți de către această organizație.

Principalele activitati ilicite de care se ocupa sunt traficul internațional de droguri, spălare de bani, speculații financiare și imobiliare, trafic de arme și, ceea ce este foarte important, stocare de deșeuri solide urbane și industriale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News