Impozitul pe clădire va fi, din 2016, cel mai împovărător bir. Locuinţele în care este declarat şi sediul social al unei firme vor plăti impozitul obişnuit, la fel ca vecinii fără firme, doar dacă nu desfăşoară acolo activităţi economice şi nu decontează întreţinerea sau facturile la utilităţi pe firmă.
În caz contrar, proprietarul va achita un impozit de până la 20 de ori mai mare, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal publicate de Ministerul Finanţelor. Cu alte cuvinte, imobilele vor fi taxate în funcţie de destinaţie (pentru locuit sau în scop comercial), şi nu de statutul pe care-l au (de persoană juridică sau fizică).
Spre exemplu, pentru un apartament de 50 mp, o familie şi o frizerie dau statului acum câte 116 lei, dacă spaţiul este înregistrat pe persoană fizică. De anul viitor, frizeria însă va plăti un impozit şi de peste 2.000 de lei, pentru că spaţiul e utilizat în scop comercial.
Impozit separat pe etaje
Şi nu este singura schimbare. Şi etajele unei case vor fi impozitate separat. În prezent, pentru o casă de 200 de metri pătraţi la marginea Capitalei, cu spaţiu de locuit la etaj şi magazin la parter, impozitul este de 430 de lei .
După noile metode de calcul, pentru etajul folosit ca locuinţă se aplică o cotă de impozit de 0,1%, ceea ce înseamnă că impozitul este de 215 lei, iar pentru parterul folosit în scop comercial, situaţia este mai complicată.
Dacă există un raport de evaluare al clădirii făcut în ultimii 5 ani, impozitul este de 1 %, adică aproape 1.200 de lei. Dacă însă nu există o astfel de evaluare, creşte valoarea impozabilă, iar cota de impozit urcă la 2%, aşa că impozitul pe magazin creşte de vreo şase ori, la 7.000 de lei.
O altă prevedere importantă din Codul fiscal este că micile pensiuni, baruri şi restaurante, pizzerii şi shaormerii ale căror venituri anuale nu depăşesc 100.000 de euro au fost excluse din categoria firmelor care pot plăti impozitul forfetar începând cu anul viitor.
Ele vor fi taxate, anual, cu 3% din venit, dacă nu au angajaţi declaraţi, sau cu 1-2% din venit, în funcţie de numărul de salariaţi.
Neglijenţa şi ruşinea, taxate serios
Se anunţă vremuri grele pentru toţi proprietarii de case şi terenuri. De anul viitor, vom fi obligaţi să plătim impozit şi pentru terenul ocupat de construcţii, inclusiv pe cel de sub locuinţe, nu doar pe curtea din jurul casei.
Dacă te ştii cu hectare nemuncite doi ani la rând sau cu vreo casă lăsată în paragină, eşti şi mai bun de plată! Birurile pe ele cresc şi de 5-6 ori.
Dările către stat vor fi indexate în continuare o dată la trei ani, în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, care le vor putea creşte cu până la 50%, faţă de 20% în prezent. Iar eventualele majorări ar putea fi calculate în funcţie de zona în care locuieşti, astfel încât impozitele să difere de la un oraş la altul, dar şi de la un cartier la altul.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro