Au trecut 3 luni de la dezastru, cand Dunarea a inundat satul si a distrus peste 200 de case. Viata satenilor din Manastirea, judetul Calarasi, este departe de a fi intrat pe fagasul normal. Acum, dupa ce apele s-au retras, “ranile” se observa si mai bine.

Manastirea nu mai e satul animat de altadata. Prispele caselor, unde stateau de obicei batranii, sunt acum pustii. Aproape un sfert de sat este la pamant. Apele Dunarii, care au navalit in urma cu trei luni in sat, au spalat de pe fata pamantului aproape 200 de gospodarii. Apele abia s-au retras. Bulgari de noroi amestecati cu paie acopera bataturile curtilor pline altadata de flori. Gradinile de zarzavaturi nici nu mai exista.

Doar unele case mai stau in picioare, insa doar ca sa arate episodul de groaza care s-a desfasurat in vietile oamenilor de aici. “Cand a venit apa in 41 a trecut pe langa casa si s-a retras in trei zile. Nu plec nicaieri de acasa. Va fi bine”, ne spunea la finalul lunii mai, plina de sperante, Dumitra Neagu, de 72 de ani. Acum, casa ii este distrusa in totalitate, riscand sa cada la prima pala de vant. Toate sperantele femeii au fost doar inchipuiri. “A venit apa atat de repede, incat nu am mai luat nimic. De fapt ce sa iau, sunt femeie batrana, mai am doar un baiat la Bucuresti. Daca venea, isi pierdea locul de munca”, isi aminteste acum femeia.

Doarme in porumbar cu teama de serpi

Doua ceasuri, de pe pereti diferiti ai casei, au ramas in loc in dreptul orei 6. A fost probabil ora cand batranetea tihnita a femeii a luat sfarsit. Dumitra a stat la o vecina, insa, din cauza situatiei precare, s-a mutat in corturile sinistratilor. Acolo a facut o pareza si a fost dusa la spitalul din Oltenita. S-a intors, intr-un tarziu, acasa si s-a mutat in fostul porumbar. „Aici mi-am incropit ceva. Abia adorm noaptea, din cauza caldurii si de frica serpilor care vin sa manance broaste”, ne-a spus cu frica in glas batrana. ”Eu am 150 de lei pensia. Din banii astia trebuie sa ma intretin luna de luna. Sa spuneti acolo, sa auda toata lumea, ca nu-i intereseaza de noi. Nu au venit sa-mi zica sau sa ma intrebe nimic de materialele de constructii. O sa ma duc eu in doua bastoane, paralizata, sa mai intreb? Poate oi fi uitata pe o lista si uitata o sa raman, cred ca asta si asteapta ei”, ne-a spus, lipsita de speranta, Dumitra.

Toti sunt nemultumiti ca statul nu le-a dat mai nimic. Intr-o situatie similara e si vecina Dumitrei, de 75 de ani. „A venit apa si ne-a stricat casa. Acum trebuie sa dau bani ca sa o daram sa fac locul curat pentru promisiunile lor. Am auzit ca ANL-ul, care ar trebui sa ne faca locuinte noi, ar putea sa renunte”, ne-a explicat speriata batrana. Autoritatile au facut doua clasificari pentru casele inundate: cazute si avariate. In cazul in care casele cazute au avut ca proprietari batrani, care nu au nici o posibilitate sa se apuce de reconstructie, ANL-ul ar trebui sa le inalte acestora case dupa 20 august.

Ne-am dus prin sat sa vedem ce se lucreaza. Ne asteptam sa-l gasim pe primarul Valerica Capraru la lucru, alaturi de cei care l-au ales. „E in concediu domnul primar”, ne-a spus un angajat al Primariei. Oamenii spun ca ar fi la Baile Felix, altii chiar ca ar fi plecat in Grecia. Oricare ar fi situatia, aceasta evolueaza greu. Inca exista oameni care locuiesc in corturile Armatei, intr-o tabara de sinistrati, unii din ei batrani si macinati de boala.

Au fost de asemenea aduse o serie de case modulare. „Daca intrati se vede si cerul si pamantul prin ele. Ce vor face la iarna?”, a intrebat medicul. Nimeni nu i-a raspuns.

Singurul cabinet medical va fi inchis pentru ca nu are aviz sanitar

Oamenii nemultumiti au si o portavoce: medicul de familie al comunei. Catalin Petrencic a atras atentia ca vina pentru ce s-a intamplat la Manastirea o poarta autoritatile. “Fata de celelalte localitati inundate, Manastirea nu se afla in zona inundabila. A fost vorba de un prost management. In primul rand de ce nu a fost inundat lacul Greaca? Pentru asa ceva a fost proiectat. In al doilea rand satul avea dig de protectie care a ramas neconsolidat”, ne-a explicat medicul. Pentru ca a ridicat probleme, medicul a simtit pe propria piele ce poti sa patesti. “M-am trezit cu un comunicat de la Casa de Asigurari din Calarasi ca vor sa rezilieze contractul cu cabinetul din Manastirea”, s-a plans Catalin Petrencic.

Cu alte cuvinte, orice consult si orice tratament va trebui suportat de pacienti din propriul buzunar. Totul, pentru ca actualul cabinet nu are aviz sanitar. „Nici nu au cum sa-mi dea aviz”, ne-a spus medicul. Cabinetul initial, aflat in dispensar, a fost si inca e inundat. „Din 83 sunt medic aici in Manastirea. Am incercat sa le ofer oamenilor de aici servicii de calitate. Aveam un dormitor la etaj, si in subsol bucataria. Acum s-a ales praful”, ne-a declarat resemnat, Petrencic, care locuia in fostul dispensar. Toata aparatura  sta acum ingramadita in camerele unui mai vechi cabinet stomatologic. Un analizor, un electrocardiograf si un hemoglobinometru, toate in valoare de peste 150 de milioane de lei abia si-au gasit locul intr-un colt al dormitorului, care serveste si drept depozit de medicamente. Vechiul fiset, cu datele tuturor pacientilor, a fost amplasat chiar in toaleta. Un sterilizator performant nemtesc isi face datoria chiar langa aragaz.

Urmărește-ne pe Google News