- Șeful Sindicatului Europol crede decizia ministerului de a scoate în stradă sportivi, artiști sau funcționari din unitățile subordonate doar un vast exercițiu de imagine: „Larisa Iordache știe să aplice sancțiunile contravenționale la legea 61 cam cum știu eu să fac triplu tulup sau stând în echer”.
Autoritățile comunică zilnic cifre oficiale legate de numărul de infectări ale cadrelor medicale, dar pentru polițiști, aflați și ei în prima linie a luptei anti-coronavirus, raportările sunt blocate.
Cosmin Andreica, șeful sindicatului Europol, nu înțelege de ce se preferă această secretomanie: ”Ultimele informații publice le-am avut pe 15 martie, când s-a anunțat pentru fiecare armă în parte numărul de polițiști bolnavi, la izolare sau în carantină, după care Ministerul de Interne a refuzat să mai prezinte orice date la acest capitol. Am făcut o solicitare expresă la MAI în urmă cu circa zece zile, dar n-avem niciun răspuns”.
Orice dubiu naște un sentiment de panică la nivelul personalului. Lipsa de informație generează alarmă printre colegi. Nici ei nu găsesc explicații pentru care nu sunt anunțate aceste cifre, indiferent că ar fi vorba despre 100, 200 sau 300 de cazuri
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol:
”50 la sută dintre cei testați sunt infectați sau trimiși la izolare”
Andreica apreciază drept ”absurdă” strategia MAI de a stopa comunicările oficiale despre situația răspândirii virusului printre polițiști și crede că ”blocarea informațiilor naște monștri în mințile oamenilor. Există această tendință de a ascunde cifrele reale. Noi am încercat o numărătoare paralelă, dar am avut probleme cu unii șefi, care lucrează pe principiul pumnului în gură pentru a limita aceste raportări. I-au amenințat voalat pe colegi că vor avea de suferit dacă răspândesc informații de natură a crea panică”.
Șeful Europol crede că numărul mic de testări deformează percepția asupra numărului real de cadre ale MAI infectate: ”Cred că suntem foarte aproape de realitate când spun că avem acum cam 40 de polițiști infectați și încă vreo 250 la izolare. Cifrele le-am colectat dinspre colegii din prima linie, din zona operativă, mai puțin de la management, fiindcă șefii formează o castă. Ele pot părea nesemnificative la scară națională, numai că, atenție, reprezintă cam 50 la sută din totalul testărilor! Sigur, aici e o doză de relativitate, în lipsa unor raportări oficiale, dar e un fapt real lipsa testării, care poate ascunde mari surprize”.
Cosmin Andreica exemplifică la ce situații absurde poate duce lipsa testării: ”Un caz din zona de frontieră din Moldova. Un polițist a rămas în izolare la domiciliu alături de soție, cadru medical infectat cu o formă ușoară de COVID-19, după cele 14 zile a trebuit să se prezinte la serviciu și vă dați seama că toți colegii se întreabă dacă nu e acum asimptomatic. Și nu e testat!”.
”Se înmulțesc cazurile de ultraj la adresa oamenilor legii”
Sindicalistul semnalează că numai de acest stres suplimentar nu mai au nevoie polițiștii și jandarmii, în condițiile în care ei se confruntă și cu o tensiune în creștere la nivelul populației, fiindcă ”fiecare zi în plus de izolare amplifică starea de frustrare. Iar interacțiunea dintre cetățeni și forțele de ordine devine tot mai aspră”.
Oferă și un exemplu: ”Doar în ultimele zile am avut câteva cazuri de ultraj, la Maramureș și în Timiș, pornite de la simple discuții legate de respectarea ordonanțelor militare. Într-o zonă rurală, un bărbat a năvălit pur și simplu cu pumnii și picioarele peste doi agenți, care i-au pus în vedere că va fi dus la secție pentru identificare, din cauza refuzului de a prezenta documente necesare în această perioadă”.
Pe umerii polițiștilor se pune o mare presiune pentru a verifica cetățenii în condițiile în care motivele pentru părăsirea domiciliului cuprinse în ordonanțe sunt relative și de multe ori se poate jongla cu ele. Un coleg de la Cluj îmi spunea că una din trei declarații se leagă de activități agricole. „Nu credeam că avem atâția agricultori”. Dar nu poți merge în spatele fiecăruia să-i verifici destinația asumată
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol:
”Pe sportivi i-au trimis carne de tun”
El amendează decizia MAI de a disloca la diferite secții circa 1.900 de cadre din unități subordonate, precum Academia de Poliție, Serviciul Pașapoarte, CS Dinamo sau Casa de Cultură a ministerului.
”E la mijloc doar un exercițiu de imagine. Nu-i poți trimite pe acești oameni în stradă pe post de carne de tun doar ca să arăți ce bine te organizezi. N-au mijloace, n-au pistol, sunt, de fapt, niște victime ale sistemului. Chiar colegii care lucrează acum cu ei spun că mai bine ar merge singuri în misiune decât să aibă în grijă încă o persoană complet neinstruită în domeniu. Nu poți avea pretenția de a pune uniforma de polițist unui specialist din alt sector de activitate, fără o pregătire minimală. Dă bine, așa, când vedem chestiuni de genul ăsta prin filme americane, dar realitatea n-are nicio legătură cu așa ceva!”, remarcă Andreica.
Acești oameni scoși de prin birouri, de pe terenurile de sport sau de pe scenele artistice n-aduc, de fapt, deloc plus valoare în această perioadă. Nu o spun ca un reproș, dar credeți că gimnasta Larisa Iordache știe să aplice sancțiunile contravenționale la legea 61, dacă în viața ei n-a completat un proces verbal? E ca și cum m-aș apuca eu să fac triplu tulup sau stând în echer. Nu mă pricep!
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: