Manevra politică nu a fost lipsită de urmări: PSD și AUR au depus plângeri la Prefectură, în timp ce consilierul județean AUR care a sprijinit PNL a fost exclus din partid.

Un scenariu de film, regizat de PNL

Scenariul ședinței de marți, 22 octombrie, a Consiliului Județean Iași pare lucrat de un regizor. Conform Mihaelei Ivancia, PSD, consilier județean, convocarea pentru ședința de urgență a venit undeva în jurul orei 12.30, cu două ore și jumătate înainte de ora începerii: 15.00. Președintele CJ Iași, Costel Alexe, a justificat convocarea de urgență pentru modificarea unui proiect de infrastructură: centura ușoară de ocolire a Iașului, proiect care trebuia să fie depus miercuri, 23 octombrie, pentru finanțare, la ADR Nord-Est. Doar că pe ordinea de zi s-au strecurat și alte două prevederi, nu la fel de urgente.

Prima presupunea modificarea regulamentului de funcționare a CJ: că se aleg 2 vicepreședinți, cu majoritatea absolută, din rândul celor care au depus jurământul și sunt în funcție. Al doilea proiect, de vot al vicepreședinților CJ Iași.

Miza lui Alexe a fost evidentă: cum patru consilieri județeni nu au depus jurământul, renunțând la funcție, și ei nefiind înlocuiți încă, la momentul votului erau 32 de consilieri în funcție, față de cele 36 de mandate care trebuie ocupate. Astfel, la prima ședință a CJ Iași pentru a lua o decizie cu majoritate erau nevoie de 17, nu de 19 voturi.

O alianță improbabilă – PNL – AUR – Forța Dreptei – PMP

Cum chestiunea centurii a fost rezolvată rapid, Costel Alexe a solicitat sălii votarea vicepreședinților de CJ care au activat și în mandatul anterior: Sorin Afloarei și Marius Dangă, ambii de la PNL. La convocarea de urgență a ședinței de CJ s-au prezentat toți consilierii PNL, 14, cu tot cu președintele Costel Alexe. USR și PSD au absentat, în sală mai fiind prezenți cei de la AUR, dar și doi consilieri care au intrat pe liste după ce au candidat la locale în tandemul Forța Dreptei – PMP – USR: Ina Paladi, de la Forța Dreptei, și Marius Lupu, de la PMP. Și aceștia doi au votat pentru propunerea lui Costel Alexe.

Cele 16 voturi nu au fost însă îndeajuns pentru numirea vicepreședinți. Astfel că, atunci când consilierii AUR au declarat că părăsesc sala de ședințe, spre surpriza tuturor au ieșit doar 4 din 5. Mihaela Mitrea, consilier județean, a rămas și a votat pentru cei doi vicepreședinți, iar ședința s-a încheiat, Costel Alexe având dorința îndeplinită: aceeași subalterni ca în mandatul anterior, pentru „continuarea proiectelor importante”.

„După 4 ani în care dezvoltarea județului a fost o prioritate pentru administrația liberală de la Consiliul Județean Iași era firesc să mergem mai departe cu aceeași echipă. Ambii au avut rezultate pe domeniile și în proiectele în care au fost implicați. Vreau să mulțumesc întregului plen al CJ Iași care a susținut această alegere și echipa, evident mă bucur că majoritatea a votat pentru dezvoltarea județului. Eu cred că și în mandatul trecut, chiar dacă am avut o alianță cu PMP, când a fost vorba de proiectele de dezvoltare ale județului nostru au fost susținute de toți colegii, indiferent de culoarea politică”, a declarat Costel Alexe.

Contestații la prefect și acuzații de ilegalitate

Forțarea deciziei de la CJ Iași nu a fost agreată de reprezentanții celorlalte partide. Cristian Stanciu a declarat că grupul PSD va sprijini proiectele majoritare, dar va contesta legalitatea procesului în care Alexe și-a ales cei doi vicepreședinți.

„Din păcate ceea ce am văzut astăzi la CJ este obținerea cu orice preț a unei majorități de strânsură, din punctul meu de vedere. Atâta timp cât noul consiliu nu și-a desfășurat activitatea în plenitudinea forțelor sale, să fie validați toți 36 de consilieri, 37 cu tot cu președintele… Vom solicita verificarea legalității proiectelor de astăzi, pentru că nu este normal ca, la adăpostul unui proiect de urgență, care viza șoseaua de centură, să realizezi acea majoritate cu 17 voturi din 17 prezenți în sală”, a precizat Cristian Stanciu.

Mai vehemenți au fost cei de la AUR, care au declarat încă de la depunerea jurămintelor că își propun ca, la Iași, să facă opoziție pe linie, atât la Consiliul Local, cât și la Consiliul Județean. Marius Ostaficiuc, liderul de grup al AUR în CJ, a declarat Mihaela Mitrea a fost exclusă din AUR și că au depus o plângere la Prefectură, cu solicitarea de a verifica legalitatea ședințe de la CJ Iași.

„Să pui peste două ore o ședință «de îndată» și să nu fie o calamitate sau o altă problemă de o asemenea necesitate ține de educație civică și de respectul față de colegi și alegători pe care domnul președinte Alexe nu prea îl are. Mai ales pentru cei care trebuie să vină de departe. Legea spune că toate scaunele din CJ trebuiau să fie ocupate. A schimbat regulamentul care prevedea asta cu o mână de oameni, nu e doar imoral, e și ilegal. Vom vedea ce va spune justiția. Faptul că s-a umblat cu ocaua mică la mai mulți colegi din CJ este un fapt cunoscut deja, iar când colega noastră, doamna Mitrea, a achiesat la propunerile colegilor liberali, ne-a deranjat”, a declarat Marius Ostaficiuc.

Miza lui Alexe în perioada următoare: obținerea a încă două voturi

Problema majoră pentru Costel Alexe va rămâne, în continuare, cea a majorității. Deși PNL Iași are cele mai multe mandate, 13 la număr, 14 cu tot cu votul președintelui, nu există o alianță vizibilă prin care ar putea să ajungă la cele 19 voturi necesare pentru majoritate, după ce toți cei 36 de consilieri vor depune jurământul. Această alianță de moment, cu voturile de la Forța Dreptei, PMP și cel al consilierului AUR vor fi insuficiente.

Mai ales că excluderea din partid a Mihaelei Mitrea duce și la pierderea mandatului de consilier județean de îndată, câtă vreme aceasta nu contestă în instanță decizia partidului. Pentru a obține celelalte 3 voturi PNL Iași va trebui să negocieze fie cu PSD, alianță improbabilă la Iași, în ciuda înțelegerii naționale între cele două partide, fie să apeleze la USR, care are trei consilieri județeni. Dacă va continua alianța din mandatul anterior, PNL Iași poate conta pe voturile celor doi consilieri județeni de la PMP care au intrat în CJ Iași și, probabil, pe cel al membrului Forței Drepte care i-a sprijinit și la ședința de săptămâna aceasta. 

Foto: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News