Coastele pe bază de plante cu oase comestibile își vor face debutul curând în farfuriile clienților, primele produse urmând să fie disponibile la finalul lunii august în Uniunea Europeană, Marea Britanie și SUA, arată sursa citată.
Prețul nu se știe
Prețul nu a fost încă stabilit, iar compania va aduna feedback-ul clienților de la primele loturi pentru a ajusta rețeta, numele și ambalajul produsului înainte de lansarea completă.
Costul va fi mai mare decât cel al coastelor obișnuite, care sunt, în general, un produs din carne ieftin.
Producătorii de mâncare pe bază de plante continuă să inoveze, dar unele companii mari din acest sector au înregistrat o scădere a vânzărilor, deoarece inflația îi împinge pe cumpărători către carnea obișnuită, mai ieftină.
Reducerea consumului de carne tradițională în țările bogate, unde oamenii mănâncă deja mai multă carne roșie decât este sănătos, este vitală pentru a aborda criza climatică.
Emisii mari în agricultură
Emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură sunt dominate de cele provenite de la animale, în special de la vaci, care reprezintă 15% din totalul emisiilor globale.
Plantele produc emisii mult mai mici. Reducerea consumului de carne și de produse lactate reduce poluarea și utilizarea terenurilor și a apei. Oamenii de știință afirmă că aceasta este cea mai importantă modalitate prin care oamenii pot reduce impactul lor asupra planetei.
„Provocare ideologică”
„Pentru unii, oasele din plante pot fi o provocare ideologică, dar nu ar trebui să luăm aceste lucruri prea în serios”, a declarat Vladimir Mićković, cofondator al Juicy Marbles, care are sediul în Slovenia.
„Este pur și simplu distractiv. Oasele te invită să mănânci cu mâinile și să împarți (mâncarea) cu ceilalți de la masă”, mai spune el.
„Există o cultură a sărbătorii, a împărtășirii și a apartenenței în jurul cărnii și oricine reduce consumul de carne se poate simți exclus din tradițiile culturale”, a spus el. „De aceea am ales coastele ca următorul nostru produs”, a continuat acesta.
Compania a început să vândă o friptură pe bază de plante și un mușchi file în 2022.
Oasele devin gustare crocantă
Oasele, care au aceeași cantitate de proteine precum carnea uscată de vită, trebuie să fie coapte sau prăjite pentru a ajunge drept gustare crocantă, după ce carnea pe bază de plante a fost consumată.
Primul lot de coaste pe bază de soia va fi pus în vânzare la sfârșitul lunii august.
Consumul de carne vegetală scade, acțiunile se prăbușesc
La începutul lunii august, Beyond Meat – una din companiile ce vând burgeri vegetali – a raportat că vânzările au scăzut cu aproape o treime. Acțiunile sale sunt cu 90% mai mici față de vârful din 2019.
Alte companii specializate, precum Meatless Farm și Plant & Bean din Marea Britanie au dat faliment la începutul acestui an.
Costul cărnii obișnuite nu reflectă impactul său asupra mediului și multe companii producătoare de carne vegetală încă își extind producția.
Pe lângă factorul preț, Mićković spune că sectorul a avut parte de o mulțime de „mărci copiatoare” care încearcă să acapareze cote de piață fără a se concentra pe calitate.
Tot mai multe companii în domeniu
Alte alternative la carne continuă să se extindă. Compania israeliană Aleph Farms a depus recent o cerere de aprobare de vânzare la autoritatea de reglementare în domeniul alimentar din Marea Britanie.
Compania vrea să vândă friptură, dar carnea sa este produsă din creșterea unor celule reale de carne.
Aceasta a fost prima cerere de acest fel în Europa și a urmat aprobării a două produse de pui crescut în laborator în SUA în luna iunie.
În iunie, compania cehă Mewery a prezentat un burger fabricat din carne de porc cultivată.
Producția de carne și lactate utilizează 83% din terenurile agricole din întreaga lume și provoacă 60% din emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură.