Creșterea prețului gazelor nu va majora doar costul întreținerii, ci și pe cel al mâncării, au avertizat miniștrii agriculturii din UE, care s-au reunit la Luxemburg luni și marți.

Oficialii au avertizat că prețul gazelor se va oglindi în cel al fertilizatorilor, iar creșterea se va simți în cele din urmă în prețul produselor agricole.

Gazul natural este folosit pentru producția celor mai obișnuiți fertilizatori artificiali, cum ar fi nitratul de amoniu.

„Creșterea prețurilor la energie: acesta este motivul principal pentru creșterea prețurilor la fertilizatori și evident, acest lucru se va vedea în prețul hranei în viitor, evident că există acest risc”, a declarat comisarul Agriculturii din UE, Janusz Wojciechowski.

Miniștrii au discutat și un document circulat de guvernul polonez, care estimează că această criză a fertilizatorilor ar putea duce la „tulburări sociale” în întreaga UE, dacă politicienii nu vor face ceva pentru a opri creșterea prețului gazelor.

Varșovia a dat vina pe Rusia pentru această situație, susținând că Gazprom restricționează livrările, un lucru negat de gigantul energetic.

Tensiunile sunt deja la nivel mare în Polonia, unde un protest al patronatului din agricultură Agrounia a blocat o fabrică de stat de fertilizatori, acuzând faptul că guvernul permite exportul produsului, în ciuda faptului că prețurile în țară au crescut substanțial.

Prețul fertilizatorilor aproape că s-a dublat într-un singur an, potrivit datelor de la Banca Mondială. Acum, din cauza creșterii prețului la gaze naturale, o treime dintre fabricile de fertilizatori s-au închis sau și-au redus temporar producția, potrivit lui Jacob Hansen, director-general al organizației de lobby Fertilizers Europe.

O amenințare la adresa securității alimentare

Creșterile de prețuri nu vor fi neapărat imediate, în condițiile în care fermierii folosesc fertilizatorii în special în primăvară. „E posibil ca prețurile la mâncare să crească anul viitor sau să crească acum. Efectele asupra producției nu se vor vedea însă până anul viitor”, a spus Hansen.

Julien Denormandie, ministrul Agriculturii din Franța, a declarat că susține poziția Poloniei și și-a manifestat îngrijorarea cum că creșterea de prețuri la fertilizatori, cuplată cu planurile UE pentru Pactul Verde European ar putea amenința securitatea alimentară nu doar pe continent, dar și în restul lumii.

„Dincolo de efectul asupra prețurilor, teama mea este în legătură cu impactul asupra cantității, volumului și capacității de a hrăni toată lumea de pe această planetă”, avertizat Denormandie, pentru Politico.

Iar ministrul polonez al Agriculturii, Grzegorz Puda, a subliniat că dacă prețul fertilizatorilor va continua să crească, asta ar putea duce la „o criză a prețurilor la mâncare în întreaga Europă, care poate duce la o criză economică și socială”.

Comisarul pentru Agricultură a declarat că executivul de la Bruxelles pregătește măsuri pentru a ajuta țările să facă față creșterii de prețuri la energie, inclusiv în privința fertilizatorilor.

El nu a oferit însă detalii cu privire la aceste măsuri, cel puțin deocamdată.

Wojciechowski a spus însă că unul dintre efectele creșterii la fertilizatorii artificiali ar putea fi acela că fermierii vor apela în schimb la cei naturali, în linie cu adoptarea Pactului Verde European.

„Aceasta este o direcție pentru viitor, dar firește, va trebui să acționăm pentru ce se întâmplă acum”, a spus el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News