Potrivit proiectului, ”coșul minim de consum lunar se evaluează trimestrial de către Institutul Național de Statistică și Studii Economice, iar valoarea acestuia se aprobă prin hotărâre de Guvern. În plus, coșul minim de consuma lunat constituie elementul principal de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicii salariale.
Conform Anexei din proiectul de lege, calculele arată că valoarea coșului minim lunar ar trebui să fie de 2.304 lei. Astfel, pentru alimente și băuturi au fost alocate peste 45 de procente, iar pentru locuință, combustibil, apă, electricitate, gaze – 13,3%. Celelalte procente alocate pentru îmbrăcăminte, mobilier, sănătate, transport, educație, cultură, economii sau alte produse și servicii sunt cuprinse între 2,3 – 10%.
Cantitățile și valoarea aferentă fiecărei componente din Anexă au fost calculate prin metoda normativă ICCV pentru o gospodărie de mărime medie, compusă din 2 salariați având 2 copii în întreținere (3,1 persoane).
„Coșul minim de consum lunar, introdus prin OUG 217/2000, stabilea valoarea cheltuielilor lunare necesare unei gospodării de dimensiune medie, considerată a fi compusă din aproximativ trei persoane, pentru achiziționarea produselor alimentare, nealimentare și a serviciilor necesare unui trai decent. Totodată, acest indicator variabil constituie
Parlamentarii susțin că necorelarea salariilor cu acest standard minim a condus la creșterea numărului persoanelor care muncesc, însă continuă să trăiască sub limita sărăciei.
„Într-adevăr, salariul minim pe economie a fost majorat de la 310 lei la 1.450 lei între anii 2005-2017, însă acest lucru s-a întâmplat în absența unor criterii clare și obiective care să asigure menținerea unui nivel de trai decent, raportat la evoluția prețurilor, a ratei inflației, etc.”, argumentează parlamentarii.
Potrivit parlamentarilor, ”absența unor asemenea criterii generează un grad de impredictibilitate pentru mediul de afaceri, companiile fiind puse în situația de a nu putea estima care va fi evoluția costurilor cu salariile, ceea ce are un impact negativ îndeosebi în sectoarele de activitate caracterizate printr-o pondere ridicată a contractelor individuale de muncă pe salarii minime.
Proiectul de lege este semnat de Adrian Dohotaru, deputat independent, Adrian Solomon, de la PSD și Gabriela Crețu, senatoare PSD.
Citește și: UPDATE: Condamnări definitive în dosarul ”Mită pentru judecătoare”. Ce pedepse au primit Ioan și Victor Becali