Potrivit datelor publicate pe un site administrat de UNICEF, Coreea de Nord are alocate, în prezent, 1,54 de milioane de doze de ser anti-COVID, față de 8,11 milioane, în 2021.

Anul acesta, COVAX trece la alocări de vaccinuri bazate pe nevoi, astfel încât acumularea de doze alocate anterior Coreei de Nord nu mai este relevantă, a explicat un purtător de cuvânt al Gavi, o organizație caritabilă care ajută la operarea programului de distribuire a vaccinurilor.

„Vaccinurile au fost alocate (Coreei de Nord – n.r.) din considerente tehnice, pentru a permite țării să atingă obiectivele internaționale de imunizare în 2022, dacă guvernul decide să introducă vaccinarea împotriva COVID-19 ca parte a răspunsului național la pandemie”, precizat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

Nu se știe dacă Phenianul a importat seruri anti-COVID, deși unele date din presă au indicat că cel puțin unele persoane-cheie, precum oficialii de control de la frontieră, ar fi putut fi vaccinate.

Coreea de Nord a respins anul trecut alocările de vaccin AstraZeneca, prin intermediul COVAX, pe fondul îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse ale serului, după cum preciza atunci un think-tank sud-coreean.

Totodată, țara a refuzat o ofertă din partea Chinei constând în 3 milioane de doze de vaccin Sinovac, potrivit datelor UNICEF.

Purtătorul de cuvânt al organizației de caritate precizează însă că „Gavi și COVAX continuă dialogul cu (Coreea de Nord – n.r.) pentru operaționalizarea programului de imunizare împotriva COVID-19”.

Coreea de Nord și-a închis complet granițele de la începutul pandemiei de coronavirus. Abia la începutul acestui an Phenianul a început să permită câtorva trenuri să traverseze frontiera cu China.

În Coreea de Nord nu a fost confirmat până acum oficial niciun caz de COVID-19, însă oficialii de la Seul și Washington pun la îndoială faptul că țara nu ar fi fost afectată deloc de pandemie.

Parlamentul de la Phenian a aprobat o creștere cu 33,3% a cheltuielilor pentru combaterea pandemiei în 2022, conform presei de stat.

Urmărește-ne pe Google News