Bilanțul deceselor provocate de COVID în SUA a depășit 675.700, în timp ce gripa spaniolă a ucis 675.000 de oameni pe teritoriul american, conform unor istorici de la Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC).
În urmă cu un secol, populația SUA era doar o treime din cea de acum, ceea ce înseamnă că victimele gripei spaniole au reprezentat un segment mult mai mare din populație.
Totodată, pandemia de la începutul secolului trecut a afectat în mare măsură unele categorii de vârstă despre care se crede că sunt mai puțin vulnerabile, acum, în fața COVID-19. Este vorba despre copiii mai mici de 5 ani și adulții cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.
Deși oamenii de știință spun că, la fel ca gripa spaniolă, COVID-19 nu va dispărea niciodată, specialiștii speră ca aceasta să devină o boală sezonieră pe măsură de imunitatea populației se va întări prin vaccinare sau infectări repetate. Însă este vorba despre un proces de durată.
„Sperăm că va fi ca atunci când răcim, dar nu există nicio garanție”, a declarat biologul Universității Emory, Rustom Antia, care sugerează că într-un scenariu optimist acest lucru s-ar putea întâmpla peste câțiva ani.
Deocamdată, pandemia de COVID-19 afectează încă multe zone ale planetei, în contextul răspândirii variantei Delta, care este foarte contagioasă.
În SUA, numărul mediu al deceselor zilnice a ajuns la 1.900, cel mai înalt nivel înregistrat din luna martie. În plus, iarna ar putea aduce o creștere a numărului deceselor, estimările specialiștilor Universității din Washington indicând că până la 1 ianuarie 2022 SUA ar putea contabiliza încă 100.000 de decese asociate COVID.
Pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919 a provocat 50 de milioane de decese la nivel global într-un moment în care lumea avea un sfert din populația pe care o are acum. Decesele globale cauzate de COVID-19 au ajuns acum la peste 4,6 milioane.