Oamenii de știință afirmă acum că este „cu mult dincolo de orice îndoială rezonabilă” că COVID-19 a apărut în piața de animale și nu în urma unei scurgeri dintr-un laborator.

Probele au fost colectate de la tarabe, de pe cuști și echipamente din piața Huanan, după ce s-a sugerat că virusul s-ar fi transmis pentru prima dată la oameni de la un animal din această piață. Mostrele au fost analizate pentru a căuta fragmente de cod genetic și a stabili ce animale și virusuri erau prezente în piață în acel moment.

În urma cercetării, s-a constatat că o tarabă în special a fost un punct fierbinte pentru coronavirus. Astfel, a fost întocmită o listă scurtă de animale care ar fi putut transmite virusul oamenilor, proces cunoscut ca zoonoză, declanșând pandemia. Pe listă apar câini enot, civetele de palmier mascate, șobolanii de bambus și porcii-spinoși de Malaya.

Analiza, publicată în revista Cell, nu reprezintă o dovada definitivă că virusul a fost prezent pentru prima dată la un animal din piață înainte de focar, pentru că nu poate dovedi că vreunul dintre animale a fost infectat. Totuși, cercetătorii spun că sunt convinși că acolo a apărut virusul.

„Este cu mult dincolo de orice îndoială rezonabilă că așa s-a întâmplat”, a declarat pentru BBC profesorul Michael Worobey de la Universitatea din Arizona, menționând că alte teorii implică „scenarii absurde cu adevărat fanteziste”.

„Găsim o poveste foarte consecventă în ceea ce privește acest indiciu – chiar și la nivelul unui singur stand – către piață ca fiind originea foarte probabilă a acestei pandemii”, a spus și profesorul Kristian Andersen de la Scripps Research din SUA.

De asemenea, profesorul James Wood, un epidemiolog de la Universitatea din Cambridge, care nu a fost implicat în studiu, a spus că „dovezile sunt în întregime în concordanță cu originea în piața de animale pentru apariția pandemiei”, dar a subliniat că mostrele au fost prelevate după ce virusul începuse deja să se răspândească între oameni, ceea ce face să fie dificil de dat un răspuns definitiv.

În același timp, specialiștii atrag atenția asupra faptului că, de la pandemie, „s-a făcut puțin sau nimic pentru a limita comerțul cu animale sălbatice vii”, ceea ce ar putea duce la viitoare focare.

„Nu s-a făcut mare lucru pentru a reduce riscul ca un scenariu zoonotic ca acesta să se repete”, a avertizat Michael Worobey.

Urmărește-ne pe Google News