The Telegraph vorbește despre o realitate aparent invizibilă – decizia pe care trebuie să o ia mamele de vârstă mijlocie, prinse între îngrijorarea pentru părinții lor și cea pentru copiii lor.

“Ca fiică, susțin înțelepciunea protejării generației mai în vârstă; ca mamă, îmi fac griji pentru factura declinului din viitor, pe care copiii mei o vor plăti chiar și atunci când vor fi ei bunici”, scrie jurnalista Allison Pearson. 

Conform statisticilor, copiii intră în categoria de vârstă care este mai predispusă să poarte acest virus, iar bunicii lor – în categoria celor mai vulnerabili, pe care virusul îi poate ucide cu ușurință. De aceea, femeile care sunt mame și fiice în același timp sunt puse în fața unei decizii fără precedent – pe cine să aleagă să îngrijească, dintre părinții lor și copiii lor.

Problema e pusă și pe un plan generic:

  • Dacă economiile vor fi blocate, viața copiilor de azi va fi afectată.
  • Dacă economiile repornesc prea repede, viața bătrânilor poate fi curmată de retrezirea socială a virusului.

Vremea deciziilor și a privațiunilor

Luni, 23 martie, prim-ministrul Marii Britanii a anunțat intrarea în carantină. În aproape toată lumea, în plină pandemie, libertățile oamenilor sunt amânate. 

“Nu putem să ne reunim pentru a învinge un dușman comun. Trebuie să rămânem separați, pentru că fiecare dintre noi este un dușman potențial al altuia. Acesta este răspunsul la ghicitoarea blestemată a lui COVID-19. Doar prin izolare putem servi binele comun. Este un concept greu și dureros de înțeles”, scrie publicația citată.

“Așa cum s-a întâmplat în trecut, de atâtea ori, oamenii din această țară se vor ridica la această provocare și vor bate coronavirusul și, împreună, vom trece prin el mai puternici ca niciodată”, a insistat premierul.

Se va întâmpla asta?

Premisele nu sunt promițătoare. În weekend, un număr mare de britanici au ignorat sfaturile oficiale de a evita contactul social și au dat buzna în pub-uri, parcuri și pe plaje.

Aprovizionări de un miliard de lire sterline

În ultimele trei săptămâni, în timp ce panica a ajuns la un punct maxim, clienții au cumpărat o cantitate uriașă, în valoare de miliard de lire sterline, de mâncare suplimentară. Ca răspuns la asta, un membru al generației mai în vârstă a postat o imagine cu rațiile săptămânale pentru un adult în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

O realitate brutală pentru cei 4,8 milioane de angajați independenți

Instruiți să rămână în casele lor, cei fără un loc de muncă trebuie să facă rost, prin magie, de banii necesari pentru a-și menține gospodăriile. Mulți nu au luxul predominant al clasei de mijloc, care poate lucra de acasă.

Cotidianul britanic prezintă cazul unui instalator care are casa ipotecată – după două ore de așteptat cu telefonul la ureche, pentru a cere o amânare de la ipotecă, răspunsul primit de la cel care a răspuns într-un final a fost că nu i s-au comunicat astfel de aranjamente

Nu e de mirare că oamenii se tem.

În Marea Britanie, dar și în întreaga lume, există povești groaznice cu tineri cu contracte temporare, care încearcă să ascundă posibilele simptome ale virusului, în disperarea de a găsi un loc de muncă. Este nevoie de o schimbare pentru a-i sprijini și pe independenți, fără ca pentru ei autoizolarea să însemne că vor muri de foame.

 
 

Urmărește-ne pe Google News