Oamenii de știință au constatat că în jur de 30% dintre pacienții care s-au îmbolnăvit de COVID-19 continuă să manifeste simptome și la nouă luni de la infectare, potrivit CNN.
Experții au ajuns la această concluzie după ce au monitorizat vreme de nouă luni 177 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus. Este cel mai lung studiu realizat până acum pe pacienți cu COVID-19.
Dintre cei 177 de pacienți monitorizați de experți, 150 (84,7%) au avut o formă ușoară a bolii și nu au fost niciodată internați în spital, iar 11 (6,2%) au fost asimptomatici. 23 din cei 177 sufereau și de hipertensiune.
Cercetătorii au constatat că 49 (32,7%) dintre pacienții care au avut o formă ușoară a bolii și nu au avut nevoie de spitalizare și 5 (31,3%) dintre pacienții cu forme severe au raportat cel puțin un simptom persistent.
Cele mai frecvente simptome au fost oboseala, raportată de 24 de pacienți (13,6%), și pierderea gustului și mirosului, raportate de alți 24 dintre pacienții din studiu.
23 de pacienți (13%) au raportat și alte simptome, inclusiv tuse, probleme de respirație și dureri musculare.
Cele mai grave simptome raportate la 9 luni de la infectare au fost în cazul pacienților care au făcut forme severe și au fost internați. Peste 80% dintre aceștia încă aveau probleme de respirație la finalul cercetării, făceau febră și tușeau.
Per total, au concluzionat oamenii de știință implicați în studiu, 30% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus încă prezintă, la 9 luni de la momentul îmbolnăvirii, simptome de COVID și au o calitate a vieții mai scăzută comparativ cu cea de dinaintea contractării virusului, cu dificultăți în a duce la sfârșit chiar și unele din sarcinile zilnice cele mai banale.