E vineri, 3 aprilie 2020. Pe un teren de sport, câțiva oameni joacă volei, în timp ce alții privesc liniștiți de pe margine. Pe aleile de lângă teren se circulă liber.

Oamenii se bucură de soare, de liniște și de vremea frumoasă, dar socializează și nu prea țin vreo distanță unul de altul.

Cele 10 căsuțe, aliniate una lângă cealaltă, adăpostesc vreo 60 de suflete. Dintr-una se aude, dată la maxim, ”Te iubesc de mor”.

E maneaua lui Jean de la Craiova, pentru inimă albastră și dor. Dor de casă, de iubită, de cei dragi.

Una dintre căsuțele de la centrul de agrement Dunărica

Toate astea se întâmplă la un kilometru și jumătate de Zimnicea, în centrul de agrement ”Dunărica”.

E locul în care autoritățile au decis ca zeci de oameni intrați în țară în ultima vreme să își petreacă cele 14 zile de carantină. Astfel, atmosfera de grup de mai sus nu ar trebui să existe. Cu excepția muzicii, desigur.

Ce ar trebuie să se întâmple?

Oamenii ar trebui să stea în cabanele în care au fost repartizați și să aștepte momentul în care pot pleca spre casă. 

Însă lucrurile nu merg bine, cel puțin asta o susțin unii dintre cei nevoiți să stea două săptămâni în același loc cu zeci de necunoscuți.

Ei spun că ceea ce ar trebui să fie carantină nu se respectă, în timp ce nou veniții sunt puși în aceleași camere cu cei care ar trebui să plece în câteva zile.

Este un risc foarte mare să te îmbolnăvești. Nu ne poți băga la grămadă pe toți, pe cei care au venit de două zile în aceeași cameră cu cei care trebuie să plece. Dacă cel nou este bolnav? Tu pleci acasă infectat și dai boala mai departe. Nu este normal așa ceva!

Unul dintre oamenii aflați în carantină în centrul Dunărica

Cu toții folosesc aceleași dușuri și aceleași WC-uri. Chiuvetele sunt aliniate una lângă cealaltă, iar diminețile se perindă zeci de oameni prin fața lor: cei noi împreună cu cei vechi.

Cum arată baia centrului de agrement

6 în cameră

”Noi suntem în cabană șase băieți. Folosim toți același WC. Avem duș ca în camping. Noi ne-am spălat la chiuvetă cu apă rece, că ne e frică. Nu putem la dușuri. Mirosul nu poate fi redat în poze”, mai spune bărbatul.

Iar serile se petrec ca-n tabără.

Nu este nici o izolare și nici o carantină. Seara, toată lumea e afară, la băutură, joacă tenis, nu te întreabă nimeni de sănătate. Poate să plece oricine, oricând

Bărbat aflat în centrul de carantină

Mai mulți oameni din centrul de carantină joacă rummy

Nici investigații medicale nu s-ar fi făcut, precizează bărbatul.

Nu avem doctor, nu avem nimic, nici măcar temperatura nu ni s-a luat. E un domn aici, care ne ia in primire de la poliție, pompieri, ne arată camera. Dacă plecam din prima zi, nu își dădea seama nimeni.

Bărbat aflat în centrul de carantină:

Autoritățile au o altă variantă. Susțin că se respectă în totalitate toate indicațiile primite de la Ministerul Săntății.

”Tot ce se desfășoară în centrele de carantină din județul Teleorman se fac cu respectarea procedurilor transmise de Ministerul Sănătății. Iar despre carantinare, aceasta la fel, se face la indicația responsabilului DSP la fața locului. Este o persoană, acea persoană și evaluează starea de sănătate a celor aflați acolo”, a declarat Adelina Sfăt, directorul Cancelariei Prefectului Teleorman.

La rândul lor, oficialii Direcției de Sănătate Publică Teleorman spun că totul e bine în tabăra Dunărica.

Luminița Dumitrașcu este epidemiologul județului. Ne explică felul în care se face testarea oamenilor aflați în centrul de carantină.

Ce spune DSP

”Înainte se făceau trei teste în 14 zile și dacă două erau negative, se putea pleca. Acum se fac doar în situația în care apare simptomatologia. Sunt scoși, duși la Boli Infecțioase și testați. Dacă sunt negativi, se întorc în carantină, iar dacă sunt pozitivi, vor fi internați”, declară medicul epidemiolog.

Legat de modul în care înțeleg oamenii aflați în centrul Dunărica să respecte carantina, Luminița Dumitrașcu spune că nu are autoritatea de a-i obliga pe oameni să stea închiși în cabanele respective.

DSP nu mai administrează spațiile de carantină, ele au fost preluate de primării. Noi ne putem ocupa doar de starea de sănătate a oamenilor. Că oamenii aleg să iasă din cabane, să joace fotbal… Nu îi poți stăpâni

Luminița Dumitrașcu, epidemiologul județului Teleorman

Totuși, ea spune că va cere o situație a cazărilor, pentru a vedea repartizarea pe camere a persoanelor aduse în carantină în ultima perioadă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Urmărește-ne pe Google News