Jumătate dintre participanții unui nou studiu au putut infecta alte persoane între 1 și 8 zile de la dispariția simptomelor. Toți cei 16 participanți au fost tratați între 28 ianuarie și 9 februarie în Wuhan, China, pentru coronavirus, și au fost eliberați după ce două teste succesive i-au confirmat ca fiind vindecați.

Toți au avut simptome relativ ușoare. Dar jumătate dintre aceștia încă purtau virusul și puteau infecta alte persoane până la 8 zile după externare.

Dacă ai avut simptome relativ ușoare de COVID-19 și ai stat acasă ca să nu infectezi alți oameni, prelungește-ți carantina cu două săptămâni după ce ți-ai revenit.

Dr. Lixin Xie, unul din autorii studiului

Cei 16 pacienți au fost internați la Spitalul General al Armatei din Beijing și diagnosticați cu COVID-19. Vârsta medie a pacienților era de 35,5 ani, iar 11 dintre aceștia erau bărbați. Pacienții au urmat tratamente diferite și doar unul dintre ei a avut nevoie de ventilație artificială.

Pe parcursul tratamentului (care a durat, în medie, 8 zile), fiecărui pacient i-a fost administrat câte un test pentru virus o dată la două zile, până când două teste succesive au fost negative.

Pacienții au fost externați și rugați să rămână în carantină timp de două săptămâni, urmând să fie retestați o dată pe săptămână în acest interval de timp. Opt dintre aceștia au rămas pozitivi până la opt zile după externare.

“Principala noastră descoperire e că până la jumătate dintre pacienți pot continua să împrăștie virusul după vindecare”, explică autorii. “E posibil ca această perioadă să fie mai lungă pentru cazurile mai severe”.

Momentan, grupul analizat în cadrul acestui studiu este prea mic pentru a înțelege parcursul virusului în organismul nostru după vindecare. Autorii explică și că virusul poate acționa diferit în alte grupuri sau condiții. 

Până putem cerceta problema mai în amănunt, ei sfătuiesc cadrele medicale că “pacienții cu COVID-19 pot fi infecțioși și după vindecarea simptomelor, deci tratați-i pe cei asimptomatici sau proaspăt vindecați ca pe cei simptomatici”.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie. 

Urmărește-ne pe Google News