„De mai bine de un an, pandemia se află pe o tendință descendentă. Această tendință a permis majorității țărilor să revină la viața pe care o cunoșteam înainte de COVID-19. Ieri, Comitetul de urgență s-a reunit pentru a 15-a oară și mi-a recomandat să declar încetarea urgenței de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat”, a declarat vineri, 5 mai, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Oficialii au declarat că rata de deces în rândul persoanelor infectate a scăzut, de la un vârf de peste 100.000 de oameni pe săptămână în ianuarie 2021, la puțin peste 3.500 pe 24 aprilie.
Epidemia de coronavirus a fost declarată ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional în ianuarie 2020, iar după șase săptămâni a fost caracterizată drept pandemie.
Declararea unei urgențe de sănătate publică de interes internațional duce la crearea unui acord între țări pentru a respecta recomandările OMS pentru gestionarea situației de urgență.
La rândul său, fiecare țară declară propria urgență de sănătate publică, măsură cu greutate juridică, ce poate fi folosită pentru a mobiliza resurse și a renunța la unele reguli pentru a atenua situația de criză.
Potrivit șefului OMS, cel puțin șapte milioane de persoane au murit în timpul pandemiei, însă oficialul precizează în același timp că cifra reală este „probabil” mai aproape de 20 de milioane de decese – de aproape trei ori mai mult decât estimarea oficială – și a avertizat că virusul rămâne o amenințare semnificativă.
De la începutul pandemiei au fost confirmate peste 765 de milioane de cazuri de COVID-19 la nivel mondial, conform datelor OMS.
Numărul de infectări a atins un vârf în decembrie 2022, când tulpina Omicron s-a răspândit rapid în toată lumea. În același timp, miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel global, iar decesele au rămas mult sub vârfurile anterioare.
Acum, cazurile și decesele de COVID-19 sunt aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Cu toate acestea, peste 3.500 de persoane au murit în ultima săptămână din aprilie și miliarde de oameni rămân nevaccinați.
Foto: Profimedia