Experții medicali din Hong Kong au dat publicității joi primele observații după observarea unui grup de pacienți vindecați de infecția cu noul coronavirus.
În oraș au fost până în prezent 131 de cazuri confirmate și trei decese, iar 74 de pacienți au fost deja externați, notează South China Morning Post.
Doctorul Owen Tsang Tak-yin, director medical la Centrul pentru Boli Infecțioase de la spitalul Princess Margaret, a precizat că medicii au consultat deja în jur de 12 pacienți externați, iar dintre aceștia, doi sau trei au încă probleme respiratorii.
”Gâfâie dacă încearcă să meargă mai repede”, a declarat Tsang, joi. ”Unii pacienți recuperați par să sufere de o deteriorare cu 20 sau 30% a capacității pulmonare”, a spus specialistul.
Tsang a mai adăugat că acești pacienți vor fi supuși unor teste suplimentare pentru a se afla care este starea exactă a plămânilor și vor face ședințe de fizioterapie.
Cert este că radiografiile făcute pacienților infectați și tratați la spitalul Princess Margaret arată că plămânii sunt deteriorați.
Totuși, Tsang a subliniat că nu se poate spune în acest moment cum ar putea arăta recuperarea pe termen lung a pacienților și dacă aceștia vor suferi de fibroză pulmonară.
El a precizat că pacienții ar putea face exerciții cardiovasculare, cum ar fi înotul, pentru a ajuta la refacerea plămânilor.
Cum atacă virusul plămânii
Pentru majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus, boala debutează la nivelul plămânilor. De la febră și tuse, poate degenera în pneumonie severă, în funcție de cât de puternic este sistemul imunitar al persoanei infectate.
Virusul atacă plămânii în trei faze:
- se înmulțește.
- declanșează o reacție imună disproporționată.
- distruge țesutul pulmonar, declanșând insuficiența respiratorie.
În cazul SARS, statisticile arată că 25% dintre cei infectați au ajuns în stadiul 3.
În cazul Covid-19, din datele de până acum, 82% prezintă simptome ușoare, restul de 18% ajungând în faze severe ori critice.
Privită mai în profunzime, acțiunea coronavirusului în plămâni arată că acesta invadează, în doar zile după infectare, celulele pulmonare.
Aceasta e prima fază
O parte a celulelor pulmonare fabrică mucus, care apără țesutul pulmonar de agenții patogeni, asigurându-i buna funcționare. Cealaltă parte a celulelor, cilii, acționează ca niște agenți de salubritate, înlăturând impuritățile.
Oamenii de știință au observat că noul coronavirus se comportă exact ca SARS: atacă și omoară cilii. Cilii distruși se desprind și, laolaltă cu impuritățile din plămâni, obstrucționează căile respiratorii.
Așa se instalează pneumonia.
În acest moment începe faza a doua
Organismul declanșează răspunsul imunitar și inundă, la propriu, plămânii cu celule imunitare menite să înlăture agentul patogen și să repare țesutul pulmonar.
Sunt cazuri în care răspunsul imun e bine țintit; zona infectată e identificată corect, virusul e ucis, iar țesutul e refăcut.
Sunt însă cazuri în care răspunsul e disproporționat, iar celulele imunitare nu acționează doar în zona afectată, ci atacă totul în drumul lor, distrugând nu doar virusul și infecția provocată de acesta, ci și țesutul pulmonar sănătos.
Altfel spus, sistemul imunitar face mai mult rău decât bine. În acest caz, pneumonia se agravează.
A treia fază
Procesul distructiv continuă în plămâni, apar cavitățile și se poate instala insuficiența respiratorie.
În acest stadiu, pacienții trebuie ventilați mecanic.
Tot în acest stadiu, din cauză că procesul inflamator crește permeabilitatea membranei pulmonare, se poate ajunge la edem.
În cazurile sevede, plămânii se umplu de lichid, pacientul nu mai poate respira și moare.
Chiar dacă nu se ajunge la deces, pacienții râmân cu sechele la nivelul plămânilor pentru tot restul vieții. E vorba despre cicatricile care se formează pe locul cavităților și care reduc capacitatea pămânilor de a se dilata și contracta atunci când respirăm.