Speranța de viață a scăzut cu mai mult de șase luni comparativ cu situația din 2019 în 22 din cele 29 de țări analizate în studiu, care a cuprins Europa, Statele Unite și Chile. Au existat diminuări ale speranței de viață în 27 din cele 29 de țări în general.
Potrivit experților, cele mai mari scăderi ale speranței de viață s-au înregistrat în rândul bărbaților din SUA, cu un declin de 2,2 ani față de nivelul din 2019, urmat de bărbații lituanieni (1,7 ani).
În Statele Unite, creșterea mortalității a fost în principal în rândul celor activi pe piața muncii și a celor sub 60 de ani, în timp ce, în Europa, decesele predominant în cazul celor peste 60 de ani au contribuit semnificativ la creșterea mortalității.
„Pentru țările din vestul Europei, cum ar fi Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia, Belgia ultima dată când astfel de mari magnitudini de scădere a natalității au fost observate într-un singur an a fost doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat dr. Jose Manuel Aburto, coautor al studiului.
„Femeile din opt țări și bărbații din 11 țări au suferit pierderi mai mari de un an. Pentru a contextualiza, au fost necesari în medie 5,6 ani pentru ca aceste țări să realizeze o creștere cu un an a speranței de viață. Progresele au fost anulate în cursul anului 2020 de COVID”, a spus Aburto.
Bărbații, mai afectați de scăderea speranței de viață
Datele mai arată că bărbații au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață decât femeile din majoritatea celor 29 de țări. Cele mai multe reduceri ale speranței de viață în diferite țări au fost atribuite deceselor oficiale asociate COVID.
Dr. Ridhi Kashyap, un alt autor coproducător, a declarat că cercetătorii sunt conștienți de mai multe probleme legate de numărarea deceselor COVID, cum ar fi testarea inadecvată sau clasificarea greșită. Cu toate acestea, el a adăugat că „faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare, care este direct atribuibil COVID-19, arată cât de devastator a fost un șoc pentru multe țări”.
Kashyap a făcut apel să fie disponibile mai multe date cu privire la efectele pandemiei.
„Cerem urgent publicarea și disponibilitatea mai multor date dezagregate dintr-o gamă mai largă de țări, inclusiv țări cu venituri mici și medii, pentru a înțelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”.
Săptămâna trecută, Office for National Statistics a estimat că speranța de viață a bărbaților din Marea Britanie a scăzut pentru prima dată în 40 de ani din cauza impactului COVID.
Potrivit experților ONS, se așteaptă ca un băiat născut între 2018 și 2020 să trăiască până la 79 de ani, în scădere de la 79,2 pentru perioada 2015-2017.
Până acum, la nivel global, au fost raportate aproape 5 milioane de decese cauzate de noul coronavirus.
Foto: Epa