Lucrătorii sanitari trebuie să aibă prioritate la vaccinare, a spus șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a criticat totodată nedreptatea în distribuirea serurilor.
La nivel global, se estimează că sunt 135 de milioane de lucrători în domeniul sănătății.
„Datele din 119 țări sugerează că, în medie, doi din cinci lucrători din domeniul sănătății la nivel global sunt complet vaccinați”, a spus dr. Tedros. „Dar, desigur, această medie maschează diferențe uriașe între regiuni și grupări economice”, a continuat șeful OMS.
El a adăugat că în Africa, mai puţin de 1 din 10 angajaţi sanitari a fost complet imunizat. În acelaşi timp, în majoritatea ţărilor cu venituri mari, peste 80% dintre angajaţii din sistemul sanitar sunt complet imunizaţi.
În paralel, mai puțin de 5% din populația Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente.
În faţa acestei constatări, OMS a cerut tuturor ţărilor să se asigure că toţi angajaţii sanitari sunt vaccinaţi cu prioritate împotriva COVID-19, alături de alte grupuri de risc.
„La mai mult de 10 luni de la aprobarea primelor vaccinuri, faptul că milioane de angajaţi sanitari nu au fost încă vaccinaţi reprezintă în sine o condamnare a ţărilor şi a companiilor care controlează aprovizionarea globală de vaccinuri”, a mai spus şeful OMS.
Înainte ca astea estimări să fie publicate, dr. Bruce Aylward, un alt înalt oficial din cadrul OMS a avertizat că lipsa de vaccinurilor ar putea face ca pandemia să facă în continuare victime până anul viitor.
Dr. Aylward a făcut apel la țările bogate să renunțe să fie în rând la vaccinuri, astfel încât companiile farmaceutice să poată acorda prioritate țărilor cu cele mai mici venituri. El a spus că țările bogate trebuie să „facă bilanț” acolo unde se află, cu angajamentele lor de donație luate la summite precum reuniunea G7 din această vară.
„Vă pot spune că nu suntem pe drumul cel bun. Chiar trebuie să accelerăm sau știi ce? Această pandemie va continua un an mai mult decât trebuie”, a spus dr. Aylward.