În cele mai sărace cartiere ale metropolei Rio de Janeiro, oamenii sunt înfricoșați de efectul epidemiei, scrie Deutsche Welle.

Situația este similară în Manaus și Sao Paolo. Imaginile cu gropile comune săpate de autorități pentru înhumarea numeroaselor victime ale coronavirusului au făcut înconjurul lumii.

Cele mai vulnerabile zone sunt cele sărace și cele locuite de comunitățile indigene.

Brazilia are acum peste 270.000 de cazuri de infecție, fiind pe locul trei în topul țărilor cu cei mai mulți bolnavi, potrivit datelor publicate de Universitatea John Hopkins.

Numărul deceselor a urcat și el la aproape 20.000.

Experții în sănătate cred că numărul real al infecțiilor ar putea să fie de fapt de până la 15 ori mai mare decât cel confirmat oficial.

Ei suspectează și că numărul deceselor este de aproape două ori mai mare decât cel raportat.

Motivul e simplu: cu spitalele din multe state aflate la capacitate maximă, mulți oameni mor acasă, fără asistență medicală.

Primarul din Sao Paolo a avertizat că sistemul sanitar al orașului va fi copleșit în scurt timp, dacă locuitorii nu vor respecta strict regulile de izolare socială.

”Orașul are tot mai puține opțiuni”, a declarat duminică edilul Bruno Covas, care a avertizat că nouă din zece paturi de terapie intensivă sunt ocupate.

”Trebuie să decidem dacă vrem să testăm limitele sau dacă vrem să fim prudenți”, a spus el.

Bolsonaro nu este impresionat

În ciuda agravării substanțiale a crizei sanitare, președintele Jair Bolsonaro și-a continuat discursul prin care militează împotriva restricțiilor și minimalizează gravitatea virusului.

Jair Bolsonaro nu crede în distanțarea socială FOTO: EPA

După caz, Bolsonaro a apreciat că noul coronavirus este doar ”o gripă ușoară” sau că este o pandemie orchestrată exclusiv pentru a-i face rău lui și aliatului său din SUA, președintele Donald Trump.

Săptămâna trecută, Bolsonaro și-a pierdut al doilea ministru al sănătății în decurs de o lună. Nelson Teich a demisionat după ce s-a ciocnit cu președintele pe tema strategiei privind controlul epidemiei.

Și, pentru ca tabloul să fie complet, Bolsonaro a început să promoveze și mai puternic hidroxiclorochina, medicamentul pentru malarie testat în mai multe țări pentru tratamentul COVID-19.

Președintele a spus că noul ministru interimar al sănătății va cere autorităților medicale să extindă folosirea medicamentului și la cazurile cu simptome ușoare de COVID, notează CNN.

Anunțul vine după ce Trump însuși a anunțat că folosește hidroxiclorochina, în ciuda recomandărilor autorităților medicale din SUA și a unui studiu preliminar care a arătat că medicamentul nu este eficace și că are efecte adverse care pun în pericol viața.

O lovitură dură pentru Bolsonaro ar putea fi o eventuală decizie a aliatului său, Trump, de a opri intrarea cetățenilor din Brazilia în SUA.

”O luăm în considerare”, a admis Trump, vorbind despre o posibilă interdicție, în condițiile creșterii numărului de infecții în Brazilia.

Autoritățile locale se impun, în ciuda dorinței președintelui

Bolsonaro, care s-a pronunțat în mod repetat împotriva măsurilor de izolare socială, a declarat că autoritățile locale vor fi singurele vinovate de creșterea numărului de șomeri.

De-a lungul pandemiei, el a avut de partea sa numeroși suporteri, care au participat la proteste față de măsurile de carantină.

Dar mai multe state au decis să ignore solicitările președintelui, și perspectiva unei crizei economice, și au impus restricții.

Oficialii din unele zone din Rio de Janeiro au anunțat unele restricții locale, iar Sao Paolo, unde numărul deceselor l-a depășit pe cel oficial din China, vrea să impună o carantină strictă.

Situația este mult mai gravă în orașe precum Belem, Manaus sau Fortaleza, care nu mai au paturi suficiente pentru tratarea bolnavilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News