Chiar dacă a crescut cu 60% gradul de infectare, numărul cazurilor grave care au nevoie de Terapie Intensivă se menține la un nivel gestionabil. Dacă pe 19 iulie erau 33 de pacienți internați la ATI, pe 1 august numărul lor a ajuns la 59.
Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, atrage atenția că această creștere va continua, chiar dacă nu va fi una bruscă.
„E o realitate. Nu e o creștere explozivă, dar ce vedem în ultimele săptămâni înseamnă un trend ascendent care va continua în acest fel. Aici plecăm de la situația europeană, bineînțeles că și România se încadrează tot aici. Odată ce oamenii revin din vacanțe ne așteptăm să avem o creștere. Sperăm să fie doar o creștere constantă și nu un nivel care să însemne o explozie”, a declarat Adrian Marinescu.
Medicul estimează ca din toamnă România să se confrunte cu un vârf al numărului de infectări zilnice.
„Realitatea înseamnă că din a doua jumătate a lui august și mai ales din toamnă ne așteptăm la un număr destul de mare de infecții. Ceea ce contează în acest val al patrulea este dacă vor fi forme ușoare în mare parte astfel încât să nu existe o presiune prea mare asupra spitalelor din circuit”, a declarat Adrian Marinescu.
„Valul patru va fi al echilibrului”
„În prezent, în mod clar sunt mai multe forme ușoare. Dacă vorbim de Institutul Matei Balș e clar că vor veni aici cazurile grave, chiar dacă sunt mai puține forme severe. În mod clar vom avea de lucru, dar eu cred că valul patru va fi al echilibrului. Va fi diferit față de ce s-a întâmplat înainte tocmai pentru că imunizarea nu vine doar prin vaccinare, dar și de la cei care au trecut prin boală.
„Ceea ce știm acum este că imunitatea la nivel celular este mai importantă decât cea care ține de anticorpi, așa încât ne așteptăm ca și cei care au avut infecția la începutul lui 2020 totuși să aibă imunitate și chiar dacă se infectează vor face o formă ușoară. Acest val va fi definit de echilibru și de un procent mult mai mic de forme severe și decese”, a explicat medicul infecționist.
El a arătat că pe lângă măsurile care vor intra treptat odată cu creșterea incidenței, important e ca fiecare să își facă datoria de a se vaccina.
„Important e cum putem preveni și ce putem face noi la nivel individual. Și putem crește rata de incidență fiecare dintre noi, mă refer la cei care nu au făcut-o”, a continuat Adrian Marinescu.
El a menționat patru motive care pot duce la o creștere accelerată a numărului de cazuri:
- „Lipsa de vaccinare,
- percepția nerealistă a unora că poate s-a încheiat pandemia – lucru acesta nu s-a întâmplat,
- faptul că e plin sezon de vacanțe, care au loc nu doar în România, dar și în străinătate,
- evenimentele care se desfășoară cu o mare aglomerare umană”.
România a ajuns la 1.083.341 de cazuri de COVID-19 confirmate, de la apariția virusului în țara noastră. Duminică, au fost înregistrate alte 152 de noi cazuri, iar alte 19 persoane au fost reconfirmate. Niciun deces nu a fost raportat la ultimul bilanț al autorităților.