Până astăzi, 6 iulie, 73 de țări au avertizat că sunt expuse riscului de a rămâne fără medicamente antiretrovirale (ARV), ca urmare a pandemiei COVID-19, arată un sondaj OMS realizat înaintea conferinței bienale a Societății Internaționale pentru SIDA.

Iar douăzeci și patru de țări au raportat că au un stoc foarte scăzut de ARV-uri sau au deja întreruperi în furnizarea acestor medicamente necesare pentru salvarea vieții, mai arată OMS.

Întreruperea tratamentului poate dubla numărul deceselor

Sondajul a urmărit un model realizat  de OMS și UNAIDS în luna mai, care a prevăzut că o întrerupere de șase luni în accesul la ARV ar putea duce la o dublare a deceselor legate de SIDA în Africa sub-Sahariană, numai în 2020.

În 2019, aproximativ 8,3 milioane de persoane beneficiau de ARV-uri în cele 24 de țări care se confruntă acum cu deficiențe de aprovizionare. Aceasta reprezintă aproximativ o treime (33%) din totalul persoanelor care urmează tratament HIV. În vreme ce un tratament care să poată vindeca HIV nu există deocamdată, ARV-urile pot controla virusul, notează OMS.

„Concluziile acestui sondaj sunt profund îngrijorătoare”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. 

Țările și partenerii lor de dezvoltare trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura accesul persoanelor care au nevoie de tratament HIV. Nu putem lăsa pandemia COVID-19 să anuleze câștigurile obținute în răspunsul global la această boală.

Șeful OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus:

15 milioane de vieți salvate prin terapie cu ARV

Conform datelor lansate astăzi de la UNAIDS și OMS, noile infecții cu HIV au scăzut cu 39% între 2000 și 2019. Decesele legate de HIV au scăzut cu 51% în aceeași perioadă de timp, iar aproximativ 15 milioane de vieți au fost salvate prin utilizarea terapiei antiretrovirale.

Cu toate acestea, progresul în direcția obiectivelor globale a încetat. În ultimii doi ani, numărul anual de noi infecții cu HIV a fost plafonat la 1,7 milioane și a existat doar o reducere modestă a deceselor cauzate de HIV, de la 730.000 în 2018 la 690.000 în 2019.

În ciuda progreselor constante în extinderea acoperirii tratamentului – cu peste 25 de milioane de oameni care au nevoie de ARV-uri, în 2019 – obiectivele globale pentru 2020 vor fi ratate, anunță OMS.

Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza faptului că serviciile de prevenire și testare pentru HIV nu ajung la grupurile care au cea mai mare nevoie de ele.

Îmbunătățirea direcționării serviciilor de prevenire și testare dovedite va fi esențială pentru a revigora răspunsul global la HIV.

COVID-19 riscă să agraveze situația. OMS a dezvoltat recent un ghid de recomandări cu privire la modul de menținere în condiții de siguranță a accesului la servicii esențiale de sănătate în timpul pandemiei, inclusiv pentru toate persoanele care trăiesc cu sau sunt afectate de HIV. 

OMS vine cu o serie de recomandări pentru ajutarea diagnosticării rapide a unora din aceste infecții care amenință viața persoanelor cu HIV. 

Ghidul încurajează țările să limiteze întreruperile accesului la tratamentul HIV folosind o politică prin care medicamentele sunt prescrise pentru perioade mai lungi de timp – până la șase luni. Până în prezent, 129 de țări au adoptat această politică.

În plus, se recomandă acțiuni practice pe care țările le pot lua la nivel național, subregional și local pentru reorganizarea și menținerea în condiții de siguranță a accesului la servicii de sănătate esențiale de înaltă calitate, în contextul pandemiei COVID-19. 

Noi oportunități de a trata HIV la copiii mici

„Prin colaborarea mai multor parteneri, este probabil să vedem versiuni generice de Dolutegravir pentru copii până la începutul anului 2021, permițând o reducere rapidă a costurilor acestui medicament”, a spus dr. Meg Doherty, directorul Departamentului pentru HIV HIV, Hepatită și programe STI la OMS.

Acest lucru ne va oferi un alt instrument nou pentru a ajunge la copiii care trăiesc cu HIV și a-i menține în viață și sănătoși.

Dr. Meg Doherty, director OMS:

Multe decese cauzate de HIV rezultă din infecții care profită de sistemul imunitar slăbit al unei persoane. Acestea includ infecții bacteriene, cum ar fi tuberculoza, infecții virale precum hepatita și COVID-19, arată OMS. 

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News