Studiul a avut ca scop punerea COVID-19 în perspectivă, explică autorii.
“Ceea ce vrem e ca oamenii să știe că (pandemia de SARS-CoV-2) are potențial de 1918”, a explicat dr. Jeremy Faust, autorul principal al studiului, pentru CNBC. “Nu e ceva la care dai din umeri și dispare, ca gripa sezonieră.”
Dr. Faust este specializat în medicina de urgență la Spitalul Brigham and Womens din New York şi predă la Harvard Medical School.
Statistica
Pentru acest studiu, echipa a adunat date referitoare la pandemia din 1918 și la cea din prezent de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Departamentul de Sănătate și Igienă Mentală New York și de la Biroul de Recensământ New York.
La apogeul pandemiei din 1918, raportează autorii studiului, în New York s-a înregistrat un total de 31.589 decese la o populație de 5,5 milioane. În timpul COVID-19, numărul de decese a ajuns la 33.564, la un total al populației de 8,28 milioane.
Aceste cifre arată mortalitatea din orice cauză, nu doar cele cauzate de boală, dar autorii susțin că “excesul de mortalitate” – decesele înregistrate în plus față de media acestora în mod normal – observat în primele două luni de COVID-19 este “mai mare, dar comparabil” cu cel înregistrat în New York în 1918.
Pandemia din 1918 a cauzat circa 50 milioane decese la nivel global, din care 675.000 în SUA.
Cele mai recente cifre arată că, în acest moment, avem aproximativ 20 de milioane de cazuri de COVID-19 la nivel global și peste 788.000 de decese – SUA, cu 173.000 de decese, este pe primul loc.
Metodele moderne ascund cât de letal este, de fapt, COVID-19
Principala îngrijorare a autorilor vine din relația deceselor înregistrate în 1918 și cele din timpul pandemiei COVID-19. Tehnica medicală a avansat substanțial din 1918.
Factori precum ventilația mecanică, transplantul de rinichi sau tehnicile de resuscitare (printre altele), care reduc semnificativ numărul total de decese, nu erau disponibile în urmă cu un secol. Acum le avem, dar vedem o rată aproape similară de deces.
“Dacă nu este tratată corespunzător, o infecție cu SARS-CoV-2 poate fi comparabilă sau chiar mai letală decât virusul H1N1 din 1918”, explică autorii în studiu.
Una din principalele limitări ale studiului provine tocmai de la această tehnică medicală. Nu putem ști exact câte morți au fost prevenite de sistemul de sănătate, deci nu putem estima impactul real al pandemiei.
Cu toate acestea, rezultatele ar trebui să “pună magnitudinea Covid-19 în context și să conducă la implementarea unor măsuri de protecție”, pentru a în limita răspândirea în societate și spitale, mai spun autorii studiului.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.