Coronavirusul afectează organismul uman în numeroase feluri, provocând pierderea temporară a gustului sau a mirosului, probleme neurologice sau deteriorarea unor organe.

Iar acum, la zece luni de când virusul a început să fie studiat în mod serios, medicii au raportat noi dovezi potrivit cărora boala provocată de virus ar putea afecta și auzul.

Într-un studiu publicat de un jurnal medical, experții de la University College London au descris cazul unui bărbat de 45 de ani care suferea de astm și care a fost internat la Terapie Intensivă cu COVID, ventilat mecanic și tratat cu remdesivir și steroizi.

La o săptămână după ce a părăsit secția de Terapie Intensivă, pacientul a început să audă un țiuit în ureche, apoi și-a pierdut complet simțul auzului în urechea stângă.

Echipa de medici a explicat că niciunul dintre medicamentele administrate nu ar trebui să aibă un astfel de efect asupra auzului.

Alte investigații medicale au arătat că pacientul nu avea probleme autoimune, nu avea nici gripă, nici HIV, afecțiuni care au fost legate anterior de pierderea auzului.

Mai mult, el nu a avut niciodată probleme cu auzul.

Testele realizate de o echipă de medici au confirmat o pierdere de auz neurosenzorială, o situație în care urechea internă sau nervul responsabil pentru perceperea sunetului este inflamat sau deteriorat. Problema a fost tratată cu steroizi, dar cu un succes parțial.

Acest caz a fost primul de acest gen raportat în Marea Britanie, deși alte situații similare au fost confirmate în alte colțuri ale lumii.

Doctorul Stefania Koumpa, coautoare a studiului, a precizat că mecanismul pierderii auzului din cauza COVID nu este deocamdată clar.

“Este posibil ca virusul să intre în celulele urechii interne și să provoace moartea acestor celule sau să determine organismul să elibereze citokine, chimicale inflamatoare care pot fi toxice pentru urechea internă”, a explicat experta.

Medicii au avertizat că pacienții aflați la Terapie Intensivă ar trebui întrebați dacă simt probleme cu auzul, pentru a fi tratați cât mai repede.

Kevin Munro, profesor la Universitatea din Manchester, care nu a fost implicat în studiu, a explicat că alte virusuri, precum cel care provoacă pojarul spre exemplu, pot afecta auzul.

Munro a mai spus că în ultimele luni a fost contactat de mai mulți pacienți de COVID care s-au plâns de o deteriorare a auzului.

Un studiu propriu realizat de echipa sa a aflat că 16 din 121 de pacienți internați în spital cu COVID au acuzat probleme de auz chiar și la două luni după externare.

Munro spune acum că investighează cât de prevalentă este această problemă și dacă deteriorarea auzului este provocată chiar de virus sau de alți factori – răspunsul sistemului inunitar, stresul sau tratamentul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News