Suedia nu s-a confruntat până acum cu un al doilea val epidemic, așa cum s-a întâmplat deja în mare parte a Europei, dar statistica ultimelor zile arată că numărul de cazuri este iarăși în creștere îngrijorătoare.
Joi, bilanțul zilnic a atins 1.000 de noi cazuri în doar 24 de ore, iar celelalte zile au și ele valori ridicate pentru o țară cu 10 milioane de locuitori.
Cele mai multe cazuri noi au apărut printre cetățenii cu vârste între 20 și 50 de ani, prin urmare nu s-a văzut și o creștere corespunzătoare în cifra internărilor la terapie intensivă și în cea a deceselor, scrie TheLocal.se.
”Dar există semne îngrijorătoare că epidemia începe iarăși să afecteze căminele de bătrâni”, a avertizat epidemiologul-șef al țării, Anders Tegnell, care a spus că numărul de cazuri din aceste instituții se dublează, de la o săptămână la alta.
Totuși, chiar Tegnell a insistat că deocamdată, Suedia nu se confruntă cu al doilea val, așa cum o fac Spania, Franța sau Olanda.
”Pentru asta ar fi nevoie de o răspândire substanțială în comunitate, lucru pe care nu îl vedem în Suedia”, a spus el.
Tegnell a admis însă că această creștere recentă a numărului de cazuri trebuie să fie abordată ”foarte serios”.
Ce prevăd noile măsuri din Suedia
În primăvară, Suedia a trecut prin primul val epidemic fără restricții și cu o viață mai mult sau mai puțin normală pentru mulți cetățeni.
În vreme ce totul s-a bazat pe responsabilitatea personală a oamenilor, magazinele, restaurantele sau frizeriile au rămas deschise, o situație complet diferită de restul Europei.
Dar numărul deceselor din Suedia a ajuns la 5.900, mare pentru populația de 10 milioane de locuitori ai țării și foarte mare în comparație cu cel înregistrat de țările nordice vecine, motiv de critici pentru autorități.
De data aceasta, autoritățile iau în calcul o serie de restricții, ce vor fi aplicate diferit, în funcție de gravitatea situației la nivel local.
”Va fi o situație asemănătoare unui lockdown, dar un lockdown local”, a spus Johan Nojd, șeful departamentului de boli infecțioase din Uppsala, pentru Telegraph.
Noua strategie intră în vigoare luni, 19 octombrie, și dă practic posibilitatea regiunilor să introducă noi recomandări clare, cerând oamenilor:
- să evite transportul public
- să evite călătoriile care nu sunt necesare
- să evite vizitarea oamenilor aflați în grupe de risc, precum vârstnicii
- să evite magazinele, sălile de fitness, piscinele sau alte spații aglomerate închise
- să evite contactul fizic cu oameni care nu fac parte din aceeași gospodărie
Aceste reguli sunt doar câteva exemple și, important, nu vor intra toate în vigoare de luni, deciziile urmând să fie luate de fiecare regiune în parte, în colaborare cu Agenția de Sănătate Publică.
Bitte Brastad, oficial al Agenției de Sănătate Publică, a precizat că noile măsuri sunt ”undeva între reguli și recomandări”. Sunt de fapt cele mai puternice recomandări pe care autoritățile țării le pot emite, doar că, spre deosebire de alte țări, ele nu sunt aplicate cu amenzi.
Dar în funcție de situația epidemiei în fiecare regiune, măsurile ar putea fi și mai stricte.
În Uppsala, spre exemplu, consiliera locală Malin Sjöberg Högrell a declarat că autoritățile au luat în calcul închiderea restaurantelor la ora 23.00. Decizia nu a fost deocamdată aplicată.
O schimbare tăcută de strategie
Pentru doctorul Joacim Rocklov, profesor de epidemiologie la Umea University, noile recomandări reprezintă o schimbare tăcută de strategie.
”Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni este o mișcare spre un model similar cu cel folosit în Norvegia și multe alte țări”, a explicat acesta pentru Telegraph.
Este foarte clar că este o nouă strategie, dar totuși ziarele vorbesc tot despre ”modelul suedez”.
Joacim Rocklov, profesor de epidemiologie la Umea University:
Rocklov a mai subliniat că noua creștere a numărului de infecții din Stockholm sau din alte orașe care au suferit în primăvară a contrazis presupunerea Agenției de Sănătate Publică cum că imunitatea căpătată de suedezi ar putea încetini un nou val.
”Trebuie să fi fost șocați de acest lucru, după toate acele afirmații ferme cum că se apropiau de imunitatea de grup în aprilie sau mai. Trebuie să fi realizat acum că nu e cazul”, a msi spus epidemiologul.