Hugh Montgomery este medic şi director al Centrului de Sănătate al Colegiului Universitar din Londra. Într-o interviu pentru postul public britanic Channel 4, el a explicat de ce este atât de agresiv noul virus.

Dacă sunt infectat cu gripa obişnuită, voi infecta la rândul meu, în medie, cam 1,3 sau 1,4 oameni. Dacă ar exista acest raport. Şi dacă acei 1,3 sau 1,4 ar da-o mai departe, la al doilea nivel de răspândire, până când asta se va fi întâmplat de 10 ori eu am devenit responsabil de circa 14 cazuri de îmbolnăvire. Acest coronavirus este foarte, foarte contagios, deci fiecare persoană o dă la trei altele. Nu sună a fi o mare diferenţă, dar dacă fiecare din acele trei persoane o dau mai departe la trei şi asta se întâmplă de 10 ori eu devin responsabil de infectarea a 59.000 de persoane.

Hugh Montgomery, medic şi profesor de ATI:

Riscul vine din faptul că numerele acestea nu rezonează cu publicul larg, având în vedere că cea mai mare parte a oamenilor care se îmbolnăvesc fie nu au simptome, fie dezvoltă variante uşoare de COVID-19.

O mică parte dintre cei bolnavi vor avea simptome mai serioase şi un procent şi mai mic dintre aceştia vor ajunge la terapie intensivă, undeva în a 10 zi de boală. Acolo încep însă problemele pentru întregul sistem.

„Acolo, dacă eşti în stare critică, viaţa ta va fi salvată. Sau nu. Şi asta este problema: dacă avem resurse limitate, ceea ce avem – un număr limitat de ventilatoare mecanice, de doctori, de asistente, ceea ce e în regulă, pentru că nu putem funcţiona cu o capacitate uriaşă în exces tot timpul. Dar, dacă copleşim sistemul, nu vom putea asigura îngrijirea necesară pentru aceşti oameni”, explică el.

Nu va fi sfârşitul lumii, spune Hugh Montgomery, dar va fi îngrozitor pentru foarte mulţi oameni. Vieţile lor însă pot fi salvate, dar este nevoie de o responsabilizare colectivă. Nimeni nu poate gândi că nu e o problemă să se îmbolnăvească el personal.

„Vă rog să ţineţi minte: cea mai bună şansă pe care o putem oferi celor care se îmbolnăvesc este să avem suficiente paturi, suficient personal şi suficiente dispozitive pentru a-i trata. Şi, dacă eşti suficient de iresponsabil să crezi nu îţi pasă dacă faci gripă, ţine minte că nu e vorba despre tine. E vorba despre toţi ceilalţi”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News