Scriam acum două luni despre cum săpunul este foarte eficient împotriva noului coronavirus, distrugându-i membrana înconjurătoare. Pare că a trecut o viață de atunci, dar săpunul este în continuare cea mai bună apărare împotriva virusului. Fără un tratament și fără un vaccin, de departe cea mai bună variantă este prevenirea.
Ce te faci însă dacă un gest atât de banal cum este spălatul pe mâini nu e posibil? Pentru miliarde de oameni de pe planetă, asta este realitatea. Conform unui proiect de monitorizare de la UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, peste 3 miliarde de oameni nu au acces la apă curentă sau săpun.
Spălatul cu săpun este unul dintre cele mai ieftine și mai eficiente lucruri pe care le poți face ca să te protejezi de coronavirus, precum și de multe alte boli infecțioase. Dar pentru miliarde de oameni, până și acest lucru e inaccesibil.
Sanjay Wijesekera, Director de Programe la UNICEF:
Zonele sărace suferă cel mai mult
Cele mai multe probleme sunt în țările subdezvoltate și în mediul rural. Dar mediul urban nu e nici pe departe lipsit de probleme. În Africa Subsahariană, 63% din oameni (258 de milioane) nu au acces la facilitățile necesare pentru a se spăla pe mâini. În Asia Centrală și de Sud, 22% din populația urbană (153 milioane de oameni) sunt în aceeași situație.
Copiii suferă poate cel mai mult din această cauză. Același raport estimează că aproape jumătate din toate școlile din lume (47%) nu au apă curentă și săpun.
Problemele cauzate de lipsa facilităților sanitare de bază sunt bine cunoscute, dar aceste lipsuri se simt și mai pregnant în pandemia de coronavirus. Un studiu de la Universitatea din Birmingham observa o corelație între impactul cauzat de virus și cultura spălatului pe mâini: țările care nu pun mare accent pe spălatul pe mâini par să sufere epidemii mai severe. Deși e doar o corelare și este încă devreme să tragem concluzii, e clar că spălatul pe mâini constituie una dintre cele mai importante arme împotriva coronavirusului.
Dar miliarde de oameni nu au acces la această armă.
Și în România, situația e destul de dureroasă
Inegalitățile dintre mediul rural și mediul urban din România sunt, de asemenea, bine cunoscute. Dar poate cea mai clară comparație e cea a apei curente. La oraș, peste 98% din populație are acces la apă, dar în mediul rural, procentul scade la 35%.
români din mediul rural nu au acces la apă curentă (datele sunt din 2018)
De asemenea, în mediul rural, circa 6 din 10 gospodării nu au toaletă în interiorul locuinței, și 1.180 școli din țară au grupuri sanitare fără apă curentă și fără canalizare.
Aceste probleme sunt cunoscute de multă vreme. Dar, pe durata pandemiei, inegalitățile sociale tind să se adâncească și mai tare.
Mai multe studii au avertizat că, pentru zonele defavorizate, asigurarea mijloacelor sanitare de bază e mai importantă decât instaurarea unei carantine, dar acest lucru a lipsit aproape complet din viziunea pe care a aplicat-o România.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.