În schimb, forfota de pe rețele de socializare poate fi pusă pe seama coincidențelor, gândirii conspiraționiste care înflorește în vremuri de panică și incertitudine și, nu în ultimul rând, a dezinformării voite de actori geopolitici cu interese în a menține o stare de confuzie generală și neîncredere în autorități.
Cea mai recentă teorie a conspiraţiei
Sunt multe mituri și dezinformări legate de pandemia COVID-19. Unii spun, “pe surse”, că noul coronavirus a fost făcut în laborator și fie a fost lăsat să scape voit în lume, fie a fost eliberat accidental, înălțându-se împotriva lumii.
Deși secvențele genetice ale coronavirusului demonstrează că acest virus a evoluat natural în lilieci, iar apoi a sărit în oameni printr-un animal intermediar, cel mai probabil pangolinul, mai bine de jumătate dintre români cred în scenariul virusului inventat în biolaborator.
Cea mai recentă și răspândită conspirație din zona COVID-19 sugerează că răspândirea pandemiei are ceva de-a face cu rețelele 5G. Multe țări au început să instaleze relee concepute să transmită semnalul pentru tehnologia de telecomunicații de viteză mare la sfârșitul lui 2019. Tot atunci a apărut și coronavirusul în Wuhan, China. Coincidență? Pe scurt, da.
Știți ce a mai apărut în 2019? Meme-uri cu “Baby Yoda”. Nu vedem însă pe nimeni dând vina pe o specie extraterestră fictivă extrem de adorabilă. Cu alte cuvinte, corelația nu înseamnă și cauzație.
Cam aici se termină glumele cu această conspirație care poate avea consecințe deosebit de grave pentru sănătatea publică.
În Marea Britanie, psihoza 5G/coronavirus a fost așa de serioasă că multe relee 5G au fost atacate și distruse de protestatari furioși.
Iar dacă oamenii sunt convinși că simptomele COVID nu sunt datorate unei infecții virale, ci interacțiunii biologice cu unde electromagnetice, atunci acele persoane se pot pune în pericol atât pe sine, cât și pe alții, adoptând un comportament care sfidează carantina.
Rețeaua 5G nu alterează imunitatea noastră în nici un fel
Singura legătură plauzibilă între tehnologia 5G și coronavirus ar fi potențialul să scadă imunitatea, ceea ce ne-ar face mai susceptibili la îmbolnăvire. În acest moment, nu există nici o dovadă că acest lucru s-ar putea întâmpla potrivit studiilor clinice.
Putem însă aprofunda acest subiect și să demontăm mitul mai riguros.
În primul rând, sistemul imunitar al omului nu poate fi slăbit în fața coronavirusului. Acesta este un virus nou, deci nu avem nici un răspuns imunitar la el încă, deci nu există ceva ce ar putea fi slăbit de undele electromagnetice 5G sau orice altceva.
În al doilea rând, radiațiile 5G nu sunt ionizante, adică nu au energia necesară să rupă electroni din atomi (transformându-i în ioni), care ar putea să rănească și celulele. Acest lucru nu este valabil pentru radiații de frecvență înaltă cum sunt razele X sau razele gamma care au energia necesară să ionizeze atomi.
Legătura dintre COVID-19 și rețelele 5G poate fi, de asemenea, foarte ușor desconsiderată de faptul că virusul se răspândește rapid în zone unde această tehnologie nu există, de exemplu în Iran, una dintre cele mai afectate țări de pe glob, cu peste 80.000 de cazuri și 5.200 de morți.
Nu există nici o legătură între tehnologia 5G și COVID-19. Noul coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator (în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare). 5G este noua generație de tehnologie de rețea mobilă transmisă prin unde radio neionizante. Nu există nici o dovadă că tehnologia 5G ar fi dăunătoare pentru sănătatea oamenilor.
Comunicat de presă al Comisiei Europene:
“Apariția focarului de coronavirus în orașul chinez Wuhan nu are legătură cu tehnologia 5G: se presupune că acest virus provine dintr-o piață cu produse din pescuit”, continuă acelaşi comunicat.
Inocularea împotriva teoriilor conspirației
Atunci când oamenii au suferit o pierdere sau se simt amenințați, ei devin mai vulnerabili în fața influenței anumitor teorii conspiraționiste. De exemplu, în timpul ciumei bubonice, evreii erau persecutați pentru că se credea că ei sunt cei care, de fapt, răspândesc boala.
Pentru a preveni astfel de crezuri cu potențiale distrugătoare în societate, o soluție este să inoculăm publicul ca și cum am face cu un vaccin împotriva unui virus.
Cercetătorii specializați în psihologia teoriei conspirației au arătat că oamenii sunt mai puțin dispuși să cadă pradă gândirii conspiraționiste atunci când sunt avertizați de potențialul dezinformării înainte ca aceasta să aibă loc pe rețelele de socializare.
Inocularea, de asemenea, poate lua alte forme, prin oferirea informațiilor factuale sau prin oferirea de argumente bazate pe logică și dovezi.
Verificarea surselor teoriilor conspiraționiste poate fi și ea importantă. Teoria că 5G ajută la răspândirea COVID-19 nu a apărut în România. După toate semnele, teoria pare să fi apărut prima oară într-un clip video postat pe YouTube (și de atunci șters) postat de Thomas Cowan, un medic canadian a cărui licență a fost retrasă pentru neglijență în practica cu pacienții.
Acest clip făcea parte dintr-o prelegere la o conferință pseudoştiințifică, unde a mai apărut și celebrul Andrew Wakefield, medicul britanic de la care a pornit toată conspirația cum că vaccinurile ar cauza autism (o teorie demult combătută de oamenii de știință, dar care face în continuare victime umane reale prin refuzul vaccinării). Reprezintă Cowan genul de sursă în care ai vrea să ai încredere?
Cum toate aceste teorii sunt preponderent răspândite prin rețelele de socializare, acestea au și ele o responsabilitate mare să le inoculeze. Există progres în sensul acesta. De exemplu, YouTube a anunțat că va da jos orice video care promovează conspirații 5G.
În cele din urmă, însă, există și o responsabilitate individuală de inoculare. Fiecare dintre noi ar trebui să fie capabil să gândească critic atunci când este pus în față cu niște declarații controversate cu dovezi subțiri sau pseudo-științifice.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.