Ideea i-a venit in urma cu vreo trei ani, mai mult de nevoie. ,,Nu stateam prea bine cu banii, locuiam cu chirie, asa ca m-am gandit ca trebuie sa pun ceva la cale, ceva care sa fie si un pic mai deosebit. Asa mi-a venit ideea asta cu covoarele personalizate. Vazusem undeva, in strainatate, mi-a placut foarte mult si m-am gandit ca si la noi s-ar gasi clienti care sa dea comanda pentru asa ceva,,, spune Ioan Crasmariu (35 de ani).
Inventivul bucurestean se pare ca a avut dreptate. Incet, incet, comenzile au inceput sa apara. Pana acum, cei mai multi clienti i-au cerut sa lucreze pentru diverse localuri si cazinouri. ,,Voiau sa dau o nota mai personala mochetelor sau covoarelor care erau in sediile respective. Trebuia sa imprim fie sigla firmei respective, fie pur si simplu sa scriu pe mocheta numele localului. Cel mai mare desen pe care l-am realizat a avut dimensiunile de trei pe patru metri si a reprezentat doua aripi de vultur, in mijlocul carora se afla o bila pe care scria numele clubului. Am lucrat pentru aceasta comanda mai bine de doua zile,,, spune ,,desenatorul,, de mochete. In functie de dimensiunea si complexitatea desenului sau a textului cerut, lui Ioan Crasmariu ii ia intre cateva ore si cateva zile sa termine lucrarea.
Cele mai migaloase sunt, evident, modele cu desene complicate. Nici in cazul unui aparent banal text care trebuie ,,turnat,, pe covor lucrurile nu stau chiar atat de simplu, deoarece trebuie respectat corpul de litera, aplecarea caracterului, etc. ,,Eu desenez intai pe hartie, pe planse, fac un fel de schite, apoi trec la lucrarea propriu-zisa, pe mocheta sau covor. Cea mai grea e partea cu taiatul si decupatul, pentru ca multe mochete, mai ales cele pentru uz intens, sunt foarte groase,,.
In afara de comenzile serioase, ,,clasice,,, Ioan Crasmariu isi aminteste, zambind, ca a avut si cereri ceva mai iesite din comun. ,,Un client mi-a cerut, de exemplu, sa-i desenez pe covor fata cainelui. Se pot face si astfel de desene, gen fetele unor persoane, am insa nevoie de un negativ de la care sa pornesc,,, spune bucuresteanul. Pentru orice ,,personalizare,,, pretul este in functie de suprafata care trebuie lucrata. Un metru patrat costa 10 dolari.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!