Numai în anul 2014, numărul pacienţilor aflaţi sub tratament din cauza maladiei Parkinson a crescut cu 4.000. Pentru a-i face pe oameni să conştientizeze cât de importantă este depistarea bolii în fază incipientă, Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson şi Societatea de Neurologie din România au demarat, ieri, campania de informare “Grădina cu speranţe”. Pe o suprafaţă de 50 de metri, în centrul istoric al Capitalei, a fost realizat un covor din peste 15.000 de lalele roşii, simbolul internaţional al luptei împotriva aceste boli. “Din păcate, sunt încă foarte mulţi bolnavi nediagnosticaţi, care nu urmează tratament. Îi îndemnăm pe cei care prezintă simptome precum tremur, rigiditate şi dureri musculare, tulburări de echilibru să meargă de urgenţă la medicul neurolog”, a declarat Dan Răican, preşedintele Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson.
Se transmite genetic
Principalii factori responsabili de apariţia acestei maladii sunt genetici, de mediu (ingerarea de ierbicide, pesticide, metale grele) şi stresul.
Suferă din copilărie
La evenimentul de ieri a fost prezent şi Nicolae Dobrotă (foto), un tânăr de 28 de ani, din Târgu Mureş, care suferă de Parkinson de mic copil. Tânărul ne-a povestit că, în cazul lui, totul s-a declanşat încă de la naştere din cauza unor complicaţii. “De multe ori, lumea crede despre noi că suntem în stare de ebrietate din cauza tremurului şi a dificultăţii de exprimare… Altfel, nu pot spune că suntem priviţi sau trataţi într-un mod urât. Suntem cu ai noştri şi asta contează”, ne-a spus Nicolae.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro