Milano, Torino și Perugia sunt doar câteva dintre orașele în care italienii au stat la cozi uriașe pentru a se testa anti-COVID.
Nu toți cei de la cozi erau însă și nevaccinați. Mulți au decis să-și ia o măsură în plus de protecție înainte de a se vedea cu familia și prietenii pentru tradiționalele mese festive de Crăciun, în condițiile în care Italia se află la un vârf de infectări într-un val cinci marcat de apariția noii tulpini Omicron.
În ultimele 24 de ore, Italia a înregistrat aproape 44.600 de noi infecții, cea mai mare valoare înregistrată de la debutul pandemiei, și 168 de decese. Varianta Omicron reprezintă aproape o treime din cazurile noi. Șeful Institutului Național de Sănătate din Italia, Silvio Brusaferro, a spus că noua tulpină va fi dominantă până săptămâna viitoare, cu „o creștere lentă, dar continuă”.
Astfel, numeroase farmacii au fost luate cu asalt, iar locurile pe lista de așteptare au fost epuizate rapid.
În orașul Perugia, aflat în centrul țării, italienii au mers cu mașina la un centru de testare drive-through. Imagini filmate cu drona arată o aglomerație incredibilă.
Și în regiunea Veneto, unele centre de testare PCR au postat anunțuri că și-au epuizat programările disponibile pentru următoarele 60 de zile.
Italia, noi restricții pentru perioada sărbătorilor
Italia a înăsprit, joi, din nou restricțiile COVID-19, concentrându-se pe cei nevaccinați și pe sărbătorile de Revelion, după creșterea cazurilor noi.
Conform noilor reguli, persoanelor care nu au fost vaccinate li se va interzice intrarea în muzee, expoziții, parcuri de distracție, saloane de bingo și săli de pariuri – locuri unde până acum puteau intra cu un test negativ. Cum accesul lor în restaurante era deja interzis, opțiunile lor de a lua masa în oraș au fost acum complet închise de joi, deoarece nu mai sunt primiți nici în baruri.
Concertele și evenimentele în aer liber vor fi interzise până pe 31 ianuarie, iar discotecile și cluburile de noapte vor fi și ele închise, într-un efort de a preveni socializarea în masă caracteristică vacanței de iarnă.
„Este important să prezentăm o serie de măsuri pentru a răspunde creșterii cazurilor pe care le vedem în ultimele zile, datorită sosirii în țara noastră într-un mod semnificativ a variantei Omicron”, a declarat ministrul sănătății, Roberto Speranza.
Noile reglementări vor fi implementate treptat începând de vineri.
Italia a fost prima economie majoră care a adoptat un permis de sănătate la locul de muncă, dar a permis un test negativ la fiecare 48 de ore pentru a înlocui o vaccinare completă sau o dovadă a recuperării după trecerea prin boală.
Masca rămâne obligatorie în spațiile publice interioare și în transportul public. În plus, sunt cerute măști FFP2 în toate mijloacele de transport în comun, precum și în cinematografe, teatre și pe stadioane.
Italia a fost prima țară occidentală afectată de pandemie anul trecut și a înregistrat până acum 136.245 de decese – al doilea cel mai mare număr din Europa după Marea Britanie. Cu toate acestea, campania sa de vaccinare s-a dovedit una dintre cele mai eficiente din lume, aproape 75% din populație e complet vaccinată, iar guvernul a declarat că este hotărât să evite revenirea la carantine la nivel național.
Foto: Profimedia și EPA