Șeful statului este ales prin „vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat”. Cei care au drept de vot sunt cetățenii Republicii Moldova, care au împlinit vârsta de 18 ani, excepție fiind cei privați de acest drept, prin hotărâre judecătorească de instituire a măsurii de ocrotire judiciară. Acest dublu scrutin este cel mai important organizat de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică, în 1991.

În fața Ambasadei Republicii Moldova la Moscova s-a format un șir lung de persoane care au venit la vot.

Cele două secții de votare deschise la Moscova pentru moldovenii din Federația Rusă, s-au deschis fără incidente, la ora locală 07:00. Căile de acces au fost separate prin garduri metalice. La fața locului sunt prezente organele de menținere a ordinii publice.

Alegătorii, întâmpinați cu muzică populară

La cele două secții de votare, alegătorii au fost întâmpinați cu muzică populară.  

VIDEO-Youtube Unimedia

„Am venit la alegeri pentru a ne salva țara”, a spus una dintre femeile care stă la coadă, unui jurnalist. 

Aceasta a adăugat că, din cauza riscului de aglomerație, a venit la secția de votare în jurul orei 1:00, ora Moscovei. Bărbatul care o însoțea pe femeie a afirmat necesitatea transformării Republicii Moldova într-un stat independent. Acesta a criticat actualele autorități ale republicii, pentru măsurile luate împotriva cetățenilor care locuiesc în Federația Rusă.  

„Nu vom admite ca buna desfășurare a alegerilor sau legitimitatea acestora să fie pusă la îndoială”

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a luat notă „cu preocupare” de informațiile apărute în spațiul public cu privire la încercările de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot din Federația Rusă.

Reprezentanții MAE consideră că scopul acestor încercări este de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului electoral, potrivit unui comunicat al instituției.

„(…) Autoritățile responsabile ale R. Moldova vor asigura buna desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional în conformitate cu legislația electorală națională și standardele internaționale în materie electorală. Orice încercări de eludare sau încălcare a acestor prevederi vor fi sancționate corespunzător. Nu vom admite ca buna desfășurare a alegerilor sau legitimitatea acestora să fie pusă la îndoială”, potrivit reprezentanților MAE.

Urmărește-ne pe Google News