„Pe data de 23 februarie, am înregistrat 1.500 de cereri pentru eliberarea pașapoartelor, iar în ultimele zile suntem la o medie de aproximativ 2.600 de solicitări pe zi”, a declarat Directorul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte București, Claudiu Porojan, pentru Libertatea.

Practic, solicitările la nivelul Capitalei au înregistrat o creștere procentuală de 58% în ultimele două săptămâni.

Autoritățile atrag atenția însă că nu doar războiul din Ucraina a dus la creșterea cererii pentru pașapoarte.

„S-au relaxat măsurile și trebuie să ținem cont și de faptul că oamenii nu au mai solicitat pașapoarte în ultimii doi ani de zile la nivelul cu care eram obișnuiți înainte. De exemplu, imediat după starea de urgență, aveam numai câteva zeci sau câteva sute de cereri zilnice”, a explicat Directorul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte București.

Așa a arătat coada la pașapoarte de astăzi din centrul comercial Plaza România din sectorul 6 al Capitalei. Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Și în țară sunt cozi la pașapoarte

Prefectura Suceava a transmis că Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Suceava a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de solicitări pentru pașaport, marea majoritate fiind pentru copii, a scris publicația locală Bună Ziua Iași.

Potrivit autorităților, se înregistrează o medie de 550 de cereri pe zi pentru pașapoarte simple electronice, în comparație cu aproximativ 220 înainte de războiul din Ucraina, adică practic numărul s-a dublat. 60% dintre cereri au fost depuse pentru minori.

Situația este similară și în Brașov. La sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor sunt solicitări la fel de multe ca în lunile de vară, iar pentru programări online sunt locuri disponibile doar de la jumătatea lunii aprilie, a relatat publicația locală News Brașov.

Totodată, și la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Bihor s-a format coadă, multe persoane cu copii mici venind să se programeze.

Potrivit E-Bihoreanul, unii dintre solicitanți au spus că au nevoie de pașaport în scopuri turistice, alții au precizat că pentru „orice eventualitate”, cu referire la războiul din Ucraina. „Înregistrăm zilnic circa 320-350 cereri pentru eliberarea de pașapoarte, față de o medie zilnică de 240-250 în perioada anterioară”, au explicat autoritățile.

Program de lucru prelungit în mai multe județe

Din cauza cozilor și aglomerărilor, în București și în mai multe județe a fost prelungit programul de lucru, a anunțat luni, 7 martie, Direcția Generală de Pașapoarte, într-un comunicat.

Astfel, noul program de luni până vineri este următorul:

  • în intervalul orar 08.00-20.00: Argeș, București, Constanța, Dolj, Timiș și Satu Mare
  • în intervalul orar 08.30-20.30: Galați
  • în intervalul orar 08:00-18:00: Botoșani și Suceava, iar miercuri, programul este în intervalul orar 08.00-18.30
  • în intervalul orar 08:30-18.30: Brăila, Buzău, Cluj, Dâmbovița și Ilfov
  • în intervalul orar 08:30-18.30: Teleorman începând din data de 08.03.2022.
  • în intervalul orar 08:00-20.00: Călărași începând din data de 08.03.2022

„Menționăm că, întrucât aplicația de programare on-line este accesată în prezent de un număr tot mai mare de solicitanți, există posibilitatea ca timpii de răspuns să fie peste media obișnuită”, a precizat Direcția Generală de Pașapoarte.

258 de lei

costă eliberarea pașaportului simplu electronic pentru persoanele care au împlinit 12 ani. Pentru copiii sub 12 ani, taxa este de 234 de lei.

Vezi şi pașaport pentru animale – ce preț are și de unde se poate obține!

.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

 
 

Urmărește-ne pe Google News