De la începutul pandemiei, autoritățile fac apel la responsabilitatea cetățenilor. Unul dintre motourile guvernanților și sistemului sanitar a fost faptul că românii vindecați de COVID nu vor să doneze sânge, plasmă care i-ar ajuta vital pe cei aflați în stare gravă.
Numai că autoritățile au uitat să spună că au o capacitate redusă de prelevare și prelucrare. În tot Bucureștiul se pot face doar cinci prelevăzi pe zi, iar asta s-a aflat abia acum, când oamenii au început să facă cozi!
Experiența Anamaria Nicola
Anamaria Nicola, jurnalistă și profesoară, s-a îmbolnăvit de COVID-19 la începutul lunii august. A trecut prin momente cumplite împreună cu familia sa, fiindcă atât soțul, cât și cei doi copii au fost testați pozitiv.
Comunicarea cu autoritățile în perioada de carantină a fost anevoioasă și Anamaria s-a simțit abandonată în fața bolii.
A hotărât însă, după ce a cântărit bine situația, să doneze plasmă. Așa a început epopeea ei în sistemul donării de plasmă din București.
„E atât de greu să donezi plasmă că zici că te duci tu să le ceri ceva. La telefoanele de pe site, nu răspunde nimeni. Mi-a răspuns la un moment dat cineva, mi-a spus că mă direcționează la cabinet, la cabinet nu răspunde nimeni”, povestește Anamaria. A scris pe Facebook în căutarea unor soluții și a fost sfătuită să vorbească direct cu managerul Centrului de Transfuzii Sanguine.
Nu asta e ideea! Sigur că eu pot să fac rost de numărul directoarei și să mă programez, dar ideea este: un bolnav obișnuit care vrea să se programeze, cum face?
Anamaria Nicola, jurnalistă și profesoară:
„A plecat plângând de acolo”
Mulți oameni condamnă cozile din ultimele săptămâni și faptul că nimeni nu le răspunde la telefon. Mai mult, au fost cazuri de persoane programate să doneze plasmă cărora li s-a luat doar sânge, fără o explicație. „Doi dintre prietenii care s-au îmbolnăvit o dată cu noi de COVID s-au dus cu programare și au zis că au găsit o coadă infernală, au stat două ore până să reușească să intre. Și li s-a recoltat doar sânge. Și când au întrebat de ce, au început să-i zică că a venit după banii de la Firea. Prietena mea a plecat plângând de acolo”, mai povestește Anamaria.
Într-un final, Anamaria a reușit să vorbească cu un medic din centru, pe un număr mobil și i-a spus că n-ar mai fi eligibilă pentru donare de plasmă. Ea avea în acel moment 37 de zile trecute de la testul pozitiv, iar cea mai bună perioadă de recoltare este după 28 de zile. „Mi-a spus că nu mai puteți dona decât dacă sunteți bolnav după 1 august. Eu aveam testul pozitiv de pe 30 iulie. Aș vrea să știu care e procedura concret, cum se poate programa cineva, dacă se respectă programările…”
”Noi avem donatorii noștri”
Ce i-a spus medicul jurnalistei este contrazis chiar de Doina Goșa, directoarea Centrului pentru Transfuzie Sanguină (CTS).
Aceasta a explicat pentru „Libertatea” că au donat plasmă foști bolnavi de COVID și de două, trei ori, adică după un termen mai lung de la depistarea bolii. „Noi avem donatorii noștri, donatori care au donat în aprilie și mai și dacă au avut titru (n.r.: Cantitate dintr-o substanță activă, exprimată în grame, conținută într-un mililitru de soluție) mare de anticorpi, noi i-am chemat și a doua și chiar a treia oară la donare”, a explicat Doina Goșa.
Noi îi primim pe toți, îi primim după 14 zile de la efectuarea testului negativ și dacă nu există acest test negativ făcut, începând cu 28 de zile de la testul pozitiv.
Doina Goșa:
Cum fiecare donare se poate face abia după 14 zile de la anterioara, asta înseamnă că s-a putut recolta plasmă unui pacient și la 56 de zile de la testul pozitiv.
”De ce se plâng?”
În ceea ce privește cozile, directoarea CTS susține că e bine că există un număr mare de doritori și că inclusiv ea răspunde la mesajele de pe pagina de Facebook a instituției și programează donatori. În plus, există și posibilitatea de a te programa la telefon.
Aglomerația a început o dată cu anunțul primarului Gabriela Firea, care a promis 1.000 de euro donatorilor. Numai că, abia acum, autoritățile recunosc că au probleme cu aparatura și cu oamenii și că sunt extrem de limitați!
„De la o vreme, de când a anunțat primăria că dă 4.800 de lei, noi nici nu mai trebuie să dăm telefoane, că vin singuri donatorii. E bine că e aglomerat. Noi avem mai multe etape prin care trebuie să treacă donatorul, e înregistrat, fac analize, se montează kitul, procedura durează o oră. Dar asta este. Noi le acordăm o zi liberă, adică opt ore de lucru, deci pentru opt ore, noi le dăm șase ore în plus. De ce se plâng?”, întreabă Doina Goșa.
De ce limitat la numărul de cinci pe zi?
În plus, numărul de plasmafereze, procedura prin care se recoltează plasma, este unul limitat. „Mai mult de cinci afereze într-o zi nu putem să facem. Cu tot cu montarea kitului, procedura poate să dureze 45 de minute, dacă îi scade presiunea, ca să nu se spargă vena, că are omul vena mai subțire, durează o oră și un pic. Până se montează kitul mai durează 10 minute. Deci o oră și un sfert durează procedura de recoltare. Fără să mai punem la socoteală celelalte etape, consultația medicală…”, a explicat directoarea CTS.
„Dau vina pe Primărie/Minister, și pe managerii lui pește”
„Păcat și de oamenii care stau la coadă, și de oamenii care lucrează acolo pentru că mi se par condiții jalnice. Concluzia mea e ca românul e săritor, și vrea să ajute, dar e batjocorit apoi de instituțiile statului. A se înțelege că dau vina pe Primărie/Minister, și pe managerii lui pește, nu pe săracii oameni care își fac doar datoria”, a scris Centrului un alt donator nemulțumit.
„După ce am trecut prin sentimentul că oricum supraviețuiești singur cu COVID-ul și în ceea ce privește donarea e la fel. Sistemul îmi zice: n-am nevoie de tine, cetățeanule care vrei tu să ajuți! În loc să vină el să mă convingă”, spune la rândul său Anamaria Nicola.
Autoritățile cred că e normal ca unii oameni să stea 2 ore in picioare la coadă, după care să doneze 500ml de sânge. Vi se pare normal? Nu înțeleg apelurile disperate ale lor peste tot pentru că, DONATORI SUNT (după cum se poate vedea)! Poza este făcută la ora 7:45. Săptămâna trecută a fost aceeași poveste într-o miercuri dimineață. Poate doriți să aveți o coadă până la Piața Victoriei. Faceți un centru mai mare, faceți programări?! Bătaie de joc clasic românească!
Anamaria Nicola:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro