În aceste comentarii, Gușă afirmă că acest format „a fost inițiat azi de 4 marionete”, fără a mai argumenta în cazul lui Klaus Iohannis și Maia Sandu, și susține că Polonia ca „singura țară solidă dintre cele patru” va conduce acest format.
În argumentația sa, Cozmin Gușă mai afirmă că România, Ucraina și Moldova „n-au avut nicio părere prin vocile celor 3 președinți” și e aproape normal așa pentru că „țara noastră este într-un derapaj controlat către irelevanță diplomatică și dependență economică ce va reclama asistență”, iar Ucraina și Moldova „abia dacă mai respiră cu o nară”.
În final, Gușă ridică întrebarea cine e „păpușarul-șef” din spatele acestui format, fără a oferi un răspuns, în timp ce Sputnik îi continuă argumentația și întreabă dacă Grupul extins de la Vișegrad nu vrea „să joace o carte tot mai mare”.
Formatul Chișinău a fost prezentat vineri cu împlinirii a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova. Președinții României, Ucrainei și Poloniei au fost invitații Maiei Sandu la ceremoniile de la Chișinău.
Cei patru șefi de state au discutat despre securitatea regională iar la conferința de presă comună președintele Poloniei, Andrezj Duda, a vorbit tranșant despre necesitatea deschiderii de către UE a ușilor de aderare pentru țări precum Republica Moldova și Ucraina.
În context, unii experți de pe cele două maluri ale Prutului au vorbit, potrivit DW, că se conturează un format „2+2” de conlucrare și sprijin – între două state membre UE (România și Polonia) și alte două state care au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană (Moldova și Ucraina).