Deși toate se numesc târguri de Crăciun, modul de organizare diferă de la oraș la oraș. Și, desigur, diferă și produsul finit. Așa se face că bucureștenii ajung să scoată mai mult din buzunar decât berlinezii sau parizienii pentru o chiftea festivă.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2019/12/monaco-1024x677.jpg)
În Capitală, târgul din Piața Constituției este organizat de o instituție subordonată Primăriei, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, pe scurt, Creart.
Comercianții – meșteșugarii, producătorii agricoli, firmele, asociațiile – trebuie să depună un dosar de înscriere, la începutul lunii octombrie. Selecția se desfășoară în două faze și e realizată de o comisie de analiză și selecție, conform site-ului Creart.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2019/11/targul-de-craciun-din-sibiu.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ced1fbe9541fceb188fe48b169051f29.jpg)
După ce sunt selectați, comercianții trebuie să achite o taxă, care, în cazul produselor alimentare preparate în locația târgului, este de 25.000 lei pentru toată durata evenimentului. Pentru un stand de băuturi și vin fiert, taxa e de 20.000 de lei. Taxele acestea au crescut față de anii trecuți, iar creșterea se reflectă, firește, în prețurile de la stand.
În 2017, taxele erau între 2.500 – 6.000 de lei. În 2018, taxa pentru produse nealimentare a fost unică, de 2.500 de lei. Pentru produsele alimentare, taxele au fost între 5.000 de lei – 20.000 de lei. Pe lângă aceste costuri, expozanții de la târgul bucureștean trebuie să achite și un procent de 10 la sută din încasări către organizatori.
1.400 de euro, chiria de căsuță în Strasbourg
Un expozant parizian plătește 500 de euro (în jur de 2.400 lei) chiria săptămânală pe un stand la târgul de Crăciun din Grădinile Tuilleries, vizitat de peste 2 milioane de oameni anul trecut.
Târgul de Crăciun din Strasbourg datează din 1570 și e considerat cel mai vechi din Europa. Chiria pentru o căsuță de 8 metri pătrați, în Place Kleber, piața centrală din Strasbourg, e de 1.400 de euro, pe toată durata târgului.
La Sibiu, târgul este organizat de o asociație nonprofit, Events For Tourism, în parteneriat cu municipalitatea. Înscrierile încep încă din luna mai. Taxa de participare este de la 4.000 lei până la 9.900 lei. Iar prețurile pentru mâncare și băutură sunt accesibile: 3 lei ceaiul, 3 lei țuica fiartă, 5 lei cartofii prăjiți, 4 lei un hot dog.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d621aef721038c970c8d133f5394169c.jpg)
Primăria Sibiu cheltuie în jur de 100.000 de euro cu organizarea târgului, dar o parte din bani se întorc la bugetul local, sub formă de chirie pentru spațiu, achitată de organizator.
Primăria București a alocat anul acesta 1,2 milioane de euro pentru organizarea târgului din Piața Constituției, conform portalului achizițiilor publice SICAP. Conform unui comunicat al Primăriei, costurile sunt mai mici decât anul trecut, cu câteva zeci de mii de euro.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2019/12/vin-fier-strasbourg.jpg)
Primăria Strasbourg cheltuie 2 milioane de euro cu organizarea Târgului de Crăciun, din care aproape jumătate de milion de euro reprezintă costuri legate de securitate. În schimb, acest eveniment aduce în jur de 250 de milioane de euro venituri pentru economia locală, fiecare vizitator din cei peste 2 milioane cheltuind în medie 67 de euro.
Cât costă vinul fiert la târgurile de Crăciun 2019:
Monaco 3,5 euro paharul de 250 ml
Strasbourg 2.50 euro
Berlin 3 euro
Sibiu 1,5 euro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c0764518964a5afb961355b1fe57e93e.jpg)
București 3,5 euro
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2019/12/vin-fiert-strabsourg-1024x683.jpg)
Alte prețuri la târgurile de Crăciun
Strasbourg: 3 euro un bol de supă specială, între 2- 6 euro orice porție de mâncare sau băutură
Monaco: 23 euro friptura porc cu cartofi și salată
Berlin: 3 euro un cârnat cu chiflă (bratwurst), 5 euro o porție de friptură la grătar, 3-5 euro suta de grame de migdale sau nuci de macadamia glazurate, 15 euro un kilogram de cozonac cu fructe uscate (Stollen)
Sibiu: 3,75 euro kebap, 1 euro hot dog, 1,2 euro hamburger, 1,1 euro porția de cartofi prăjiți, 0,7 euro țuica fiartă, 0,7 euro – ceaiul, 1 euro sucul de mere cu scorțișoară
București: 2,5 euro ciocolata caldă, 0,8 euro o chiftea, 4 euro o sarma cu mămăligă și doi castraveți murați, 0,8 euro o lipie, 5,2 euro suta de grame de tochitură, 2,5 euro un hot dog, 2,5 euro o porție de șorici, 12 euro un kilogram de cozonac
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_a396c1c7076cf6cec0153467ee195638.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_ab97523dc3e6e50ab2dc3f546d965659.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_5470cf7b3969545f87605f89a390f00a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_225f2011e91fb0208faa821fac0a5139.jpg)