Deși toate se numesc târguri de Crăciun, modul de organizare diferă de la oraș la oraș. Și, desigur, diferă și produsul finit. Așa se face că bucureștenii ajung să scoată mai mult din buzunar decât berlinezii sau parizienii pentru o chiftea festivă.

Produsele de la Târgul de Crăciun din București sunt mai scumpe decât cele de la Paris sau Monaco. Unul dintre motive: taxele mari impuse de Primăria CapitaleiProdusele de la Târgul de Crăciun din București sunt mai scumpe decât cele de la Paris sau Monaco. Unul dintre motive: taxele mari impuse de Primăria Capitalei
Târgul de Crăciun din Monaco este unul dintre cele mai strălucitoare din Europa

În Capitală, târgul din Piața Constituției este organizat de o instituție subordonată Primăriei, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, pe scurt, Creart.

Comercianții – meșteșugarii, producătorii agricoli, firmele, asociațiile – trebuie să depună un dosar de înscriere, la începutul lunii octombrie. Selecția se desfășoară în două faze și e realizată de o comisie de analiză și selecție, conform site-ului Creart.

Târgul de Crăciun din Sibiu e tot mai popular și dincolo de granițele României

După ce sunt selectați, comercianții trebuie să achite o taxă, care, în cazul produselor alimentare preparate în locația târgului, este de 25.000 lei pentru toată durata evenimentului. Pentru un stand de băuturi și vin fiert, taxa e de 20.000 de lei. Taxele acestea au crescut față de anii trecuți, iar creșterea se reflectă, firește, în prețurile de la stand.

În 2017, taxele
erau între 2.500 – 6.000 de lei. În 2018, taxa pentru produse nealimentare a
fost unică, de 2.500 de lei. Pentru produsele alimentare, taxele au fost între
5.000 de lei – 20.000 de lei. Pe lângă aceste costuri, expozanții de la târgul
bucureștean trebuie să achite și un procent de 10 la sută din încasări către
organizatori.

1.400 de euro, chiria de căsuță în Strasbourg

Un expozant parizian plătește 500 de euro (în jur de 2.400 lei) chiria săptămânală pe un stand la târgul de Crăciun din Grădinile Tuilleries, vizitat de peste 2 milioane de oameni anul trecut.

Târgul de Crăciun
din Strasbourg datează din 1570 și e considerat cel mai vechi din Europa. Chiria
pentru o căsuță de 8 metri pătrați, în Place Kleber, piața centrală din
Strasbourg, e de 1.400 de euro, pe toată durata târgului.

La Sibiu, târgul
este organizat de o asociație nonprofit, Events For Tourism, în parteneriat cu
municipalitatea. Înscrierile încep încă din luna mai. Taxa de participare este
de la 4.000 lei până la 9.900 lei. Iar prețurile pentru mâncare și băutură sunt
accesibile: 3 lei ceaiul, 3 lei țuica fiartă, 5 lei cartofii prăjiți, 4 lei un
hot dog.

Primăria Sibiu cheltuie în jur de 100.000 de euro cu organizarea târgului, dar o parte din bani se întorc la bugetul local, sub formă de chirie pentru spațiu, achitată de organizator.

Primăria București a alocat anul acesta 1,2 milioane de euro pentru organizarea târgului din Piața Constituției, conform portalului achizițiilor publice SICAP. Conform unui comunicat al Primăriei, costurile sunt mai mici decât anul trecut, cu câteva zeci de mii de euro.

Cu 9 euro, cumperi: la Strasbourg, un sfert de kg de turtă dulce, la București, 100 g de tochitură

Primăria
Strasbourg cheltuie 2 milioane de euro cu organizarea Târgului de Crăciun, din
care aproape jumătate de milion de euro reprezintă costuri legate de
securitate. În schimb, acest eveniment aduce în jur de 250 de milioane de euro
venituri pentru economia locală, fiecare vizitator din cei peste 2 milioane cheltuind
în medie 67 de euro.

Cât costă vinul fiert la târgurile de Crăciun 2019:

Monaco 3,5 euro paharul de 250 ml

Strasbourg 2.50 euro

Berlin 3 euro

Sibiu 1,5 euro

București 3,5 euro

3 euro vinul alb fiert, cu miere și mirodenii, la Târgul de Crăciun din Strasbourg

Alte prețuri la târgurile de Crăciun

Strasbourg: 3 euro un bol de supă specială, între 2- 6 euro orice porție de mâncare sau băutură

Monaco: 23 euro friptura porc cu cartofi și salată

Berlin: 3 euro un cârnat cu chiflă (bratwurst), 5 euro o porție de friptură la
grătar, 3-5 euro suta de grame de migdale sau nuci de macadamia glazurate, 15
euro un kilogram de cozonac cu fructe uscate (Stollen)

Sibiu: 3,75 euro kebap, 1 euro hot dog, 1,2 euro hamburger, 1,1 euro porția de
cartofi prăjiți, 0,7 euro țuica fiartă, 0,7 euro – ceaiul, 1 euro sucul de mere
cu scorțișoară

București: 2,5 euro ciocolata caldă, 0,8 euro o chiftea, 4
euro o sarma cu mămăligă și doi castraveți murați, 0,8 euro o lipie, 5,2 euro suta
de grame de tochitură, 2,5 euro un hot dog, 2,5 euro o porție de șorici, 12
euro un kilogram de cozonac

Urmărește-ne pe Google News